nieuws

ROC's in de regio: geen signalen spanningen in de klas na couppoging Turkije

ROC's verwachten geen spanningen
ROC's verwachten geen spanningen © Bewerking RTV Oost
Het ROC van Twente in Almelo en ROC Aventus in Deventer verwachten op voorhand geen spanningen tussen Turkse leerlingen als volgende week het schooljaar begint.
Na de couppoging in Turkije hebben de onderwijsinstellingen informatie ingewonnen bij de Stichting School en Veiligheid over mogelijke problemen onder leerlingen. De opleidingen in Deventer en Almelo hebben relatief veel Turkse leerlingen.  
Er werd rekening gehouden met problemen, maar in het westen van Nederland waar de ROC-scholen inmiddels weer zijn begonnen lijken de reacties tussen leerlingen onderling mee te vallen.

Aanwijzingen waar op te letten

Onderwijsteams hebben via de School en Veiligheid extra informatie gekregen waar ze op moeten letten en wat ze bij eventuele spanningen kunnen doen.
Doordat president Erdogan aanhangers van de Gülen-beweging heeft aangewezen als de aanstichters van de mislukte staatsgreep, ontstonden spanningen binnen de Turkse gemeenschap. Turkse Nederlanders werden min of min gedwongen te kiezen, wat tot tegenstellingen leidde. 

Ook islamitische basisscholen alert

Volgens de stichting School en Veiligheid kan angst en bedreiging van Gülen-aanhangers ook op tussen leerlingen op school tot uiting komen.
Behalve de ROC's hebben ook islamitische basisscholen in Zwolle, Enschede, Hengelo en Deventer geïnventariseerd waar de leerkrachten op moeten letten. 
Ook koepelorganisatie Simon verwacht niet dat er op de aangesloten basisscholen problemen zullen voorkomen.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.