nieuws

Ambacht 'Sigaren maken' Kampen op inventarisatielijst Immaterieel Erfgoed

Er zijn nog maar een paar mensen in Nederland die sigaren kunnen draaien. Ria Bos uit Kampen is er één van, en ze maakt zich hard voor de instandhouding van dit erfgoed uit Kampen. Na jaren ploeteren staat het ambacht sinds vandaag op de lijst 'Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed'.
Maandagmiddag zette ze hiervoor de handtekening in Culemborg. Na drie jaar 'papieren invullen' heeft ze het voor elkaar gekregen dat het ambacht op de lijst staat. Een hele kluif, omdat sigaren maken vaak nog wordt geassocieerd met het roken ervan. Sinds de Tabakswet uit 1990 ligt dit 'gevoelig'. "Maar het draaien van een sigaar is een écht ambacht, dat maar weinig mensen kunnen", weet Bos. 

Zeldzaam

Zelf leerde ze het vak van 'de heer Pruim', bij de firma Oud Kampen. Later werkte Bos bij sigarenfabriek De Olifant, en nu geeft ze demonstraties 'ambachtelijk sigaren maken'. 
De Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed is een lijst van erkende, waardevol geachte Nederlandse tradities. Een selectie van de lijst wordt voorgedragen voor opname op de UNESCO-lijst voor immaterieel erfgoed.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.