nieuws

Het zit Rijkswaterstaat mee: sluisdeur in Zwartsluis 2,5 uur eerder op zijn plaats

2,5 uur eerder dan verwacht hangt de nieuwe sluisdeur in de Meppelerdiepsluis bij Zwartsluis.
De sluisdeur van acht bij 21 meter is vanmorgen vanuit een drijvende bok op zijn plaats getakeld. Dat is voorspoedig verlopen. De kraan stond vast op een schip waardoor schuiven door het takelen van de 125 ton werd uitgesloten. 

Snelle doorvaart

Rijkswaterstaat bouwt de huidige keersluis om tot een schutsluis. Nu is het nog een keersluis tegen hoogwater, maar na ingebruikname volgend jaar zomer kunnen er bij hoogwater ook schepen worden geschut en dus doorvaren.
Het vormt de verbinding tussen Zwarte Water en het Meppelerdiep en is de enige binnenlandse vaarroute naar Noord-Nederland. Een goede doorvaart is daarmee van groot belang. Schepen liggen bij hoogwater nu nog uren tot dagen voor de sluis te wachten.

Nooit meer dagen wachten

De nieuwe sluis wordt breder en dieper dan de huidige sluis, waardoor grotere schepen vlotter en veiliger kunnen passeren. De vandaag geplaatste deur beschermt ook het achterland tegen extreem hoog water.
De verwachting is dat de deur eens in de vijf jaar daarvoor dienst doet. Schepen kunnen morgen de bouwplaats weer passeren. 

Nog geen gevolgen voor wegverkeer

Het wegverkeer heeft geen hinder van het takelen van de sluisdeur. Tijdens de hele bouwperiode geldt er al een maximum snelheid van 30 kilometer per uur bij de sluis. Begin volgend jaar wordt de brug verplaatst en daarmee ook de weg verlegd. Daar gaat het wegverkeer wel iets van merken. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.