nieuws

Justitie eist celstraf tegen man voor seksueel misbruik pupillen jeugdzorginstelling

Rechtbank Zwolle buigt zich over misbruik meisjes jeugdzorginstelling
Rechtbank Zwolle buigt zich over misbruik meisjes jeugdzorginstelling
Voor de rechtbank in Zwolle is anderhalf jaar gevangenisstraf waarvan de helft voorwaardelijk geëist tegen een 42-jarige man uit Lichtenvoorde. De man zou betaalde seks hebben gehad met drie minderjarige meisjes.
De meisjes waren tijdens het misbruik 16 en 17-jarige pupillen van jeugdzorginstelling Intermetzo en kenden elkaar. Intermetzo heeft onder meer vestigingen in Deventer, Almelo, Eefde en Rekken. In welke vestiging de meisjes verbleven is niet bekendgemaakt.

'Beslagen ramen'

De 42-jarige werd in de avonduren van 25 maart dit jaar betrapt toen hij seks had met een van de meisjes op een parkeerplaats van natuurgebied Sahara in Ommen. Politieagenten zagen een bestelbus met beslagen ramen op de parkeerplaats en vertrouwden het niet.
De agenten schenen met een zaklamp door de ramen en zagen ze dat de 42-jarige seks had met een vrouw die veel jonger was. Dat bleek een meisje van 17 te zijn die vertelde dat ze een 'paydate' had, betaalde seks met de 42-jarige Achterhoeker. De man werd vervolgens aangehouden.

Na aanhouding meer aangiftes

Na de aanhouding deden nog twee pupillen van de jeugdinstelling aangifte tegen de man. Zij verklaarden dat ze ook enkele keren betaalde seks hadden gehad met hem. Dat gebeurde onder meer in het buitengebied van Enschede. De Lichtenvoordenaar had via sociale media contact met ze gezocht en voorgesteld om betaalde seks te hebben.
Volgens de officier van justitie was de man bewust op zoek naar kwetsbare meisjes. De verdachte werd al vaker betrapt grensoverschrijdend gedrag met minderjarige meisjes. Hij kreeg al eens een boete en hij werd in 2014 door de politie op de vingers getikt toen hij probeerde een minderjarige over te halen tot seksuele contacten.

Telefoongegevens leggen meerdere contacten bloot

Uit gegevens van zijn telefoon zou bovendien blijken dat hij sinds 2013 heel veel contacten had met verschillende minderjarige meisjes. "Ik herinner me daar niet veel van" zei de man daarover.
De 42-jarige is getrouwd en heeft zelf een zoon en dochter. Hij zegt in te zien dat hij fout bezig was en wil behandeling. Tijdens de zitting werd duidelijk dat er veel vraagtekens zijn of de man wel echt beseft wat hij fout deed.

Behandeling gewenst

Zo vertelde hij tegenover een gedragsdeskundige maar over twee van de drie meisjes. Er bestaat dan ook een kleine kans dat de man opnieuw de fout in gaat aldus de reclassering. Een behandeling kan dat voorkomen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.