nieuws

Zero tolerance in OV: Syntus neemt passagiers die zich misdragen niet meer mee

Syntus laat passagiers die zich ernstig misdragen staan
Syntus laat passagiers die zich ernstig misdragen staan
Vervoerbedrijf Syntus gooit het vanaf 1 september over een andere boeg met passagiers die zich in de bus of de trein misdragen. Net als andere OV-bedrijven voert Syntus in Overijssel een reisverbod in.
Het reisverbod kan worden opgelegd bij ernstige misdragingen of notoir zwartrijden en geldt op een bepaald traject voor een periode van vier tot acht weken. De duur van de boycot hangt af van het gepleegde incident, zegt het vervoerbedrijf.

Veiligheidsgevoel

Volgens Syntus wordt de strafmaatregel ingevoerd om de veiligheid van de reizigers en de medewerkers in het openbaar vervoer te garanderen. 
Inge Heijna, manager sociale veiligheid bij Syntus: “invoering van het reisverbod bij andere OV-bedrijven laat zien dat dit een effectief en preventief middel blijkt om onacceptabel gedrag van reizigers tegen te gaan en het gevoel van veiligheid te verbeteren."

Handhaven

Syntus trekt niet alleen de rode kaart, maar zorgt er ook voor dat wie uit de bus of de trein is gestuurd ook niet meer instapt. Medewerkers zijn opgeleid tot buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) en gaan handhaven bij al opgelegde reisverboden.
In geval van overtreding wordt overgegaan tot aanhouding van de betreffende reiziger, die vervolgens wordt overgedragen aan de politie. Daarover heeft Syntus afspraken gemaakt met de politie en het Openbaar Ministerie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.