nieuws

Geen asielzoekers in tijdelijk azc Besthmenerberg Ommen

Asielzoekers
Asielzoekers
Er worden voorlopig geen asielzoekers gehuisvest in het tijdelijke asielzoekerscentrum (azc) Besthmenerberg in Ommen. Dat heeft het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) aan de gemeente Ommen meegedeeld.
Het COA heeft dit voorjaar nog aan het gemeentebestuur verzocht om vanaf oktober dit jaar tot april 2017 asielzoekers te huisvesten op het recreatiecentrum. Door de aanzienlijke afname van de instroom van asielzoekers in Nederland is het voorlopig niet nodig hiervan gebruik te maken, aldus het COA.

Opvang in reguliere azc's

Door de afname van de instroom van het aantal nieuwe vluchtelingen is er voldoende plaats om hen een plek te geven in reguliere azc's. Op deze locaties zijn alle faciliteiten aanwezig om de asielprocedure zo goed en snel mogelijk te doorlopen. Deze ontwikkeling betekent ook, dat het niet meer nodig is om asielzoekers op tijdelijke of aanvullende opvanglocaties te plaatsen.
Dat er voorlopig geen vluchtelingen worden opgevangen op Besthmenerberg, houdt niet in dat het recreatiecentrum de status van tijdelijk azc verliest.
In september geeft staatssecretaris van Justitie Dijkhoff aan welke kaders worden gesteld voor de opvang van asielzoekers. Daarna wordt samen met onder andere de provincie, de veiligheidsregio, het COA en de gemeenten gekeken hoe hieraan vorm gegeven wordt. Het zou kunnen dat er over een jaar er alsnog weer asielzoekers op het tijdelijk azc worden opgevangen.

'Gastvrijheid'

Vluchtelingen uit internationale brandhaarden zoals Syrië, Irak en Eritrea hebben twee seizoenen lang een tijdelijk thuis gevonden op de Besthmenerberg. "Het was geweldig hoe de bevolking van Ommen deze mensen, die veel ellende hebben meegemaakt en verschrikkelijke dingen hebben gezien, heeft opgevangen", aldus burgemeester Mark Boumans van Ommen.
"Ik ben er van overtuigd dat zij ook dit seizoen weer met dezelfde warmte verwelkomd zouden zijn. Het is positief dat de vluchtelingen op een andere manier kunnen worden opgevangen. De mensen die hier wel zijn geweest, zullen de gastvrijheid van Ommen en hun inwoners nooit vergeten", zegt Boumans.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.