nieuws

Misdaadjournalist krijgt voorwaardelijke boete wegens smaad in zaak Sandra van Duijl

Rechtspraak
Rechtspraak
Een misdaadjournalist uit Wezep is door de rechter in Almelo veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 500 euro wegens smaad. Ook moet de man een schadevergoeding betalen.
De journalist had in een bericht op zijn website over de moord op de Enschedese Sandra van Duijl ten onrechte met een beschuldigende vinger in de richting van haar 20-jarige ex-vriend gewezen en een foto van de man geplaatst. De ex-vriend deed aangifte.

Online gegevens gewist

De misdaadjournalist deed de beschuldigingen, omdat hij tips kreeg dat de ex-vriend van Sandra in allerijl allerlei gegevens van zijn online bestaan wiste.
Op zijn website beschreef de journalist dat hij al snel een telefoontje kreeg van boze familieleden, die eisten dat hij het bericht binnen vijf minuten offline haalde. Deed hij dat niet, dan zou de familie aangifte doen.

Bericht aangepast

De misdaadjournalist zegt dat hij dat niet kon, omdat hij met iemand in gesprek was en de familie geen telefoonnummer achterliet om contact op te nemen.
Toen er iemand anders voor de moord op Van Duijl werd aangehouden, paste hij zijn bericht aan. Dat duurde nog geen dag.

Melden bij politiebureau
Hij zegt raar opgekeken te hebben toen hij eind vorig jaar een oproep kreeg om zich te melden bij het politiebureau in Enschede als verdachte van smaad.
Naast de voorwaardelijke boete moet de misdaadjournalist de ex-vriend van Sandra een schadevergoeding van duizend euro betalen.

Advies van journalistenvereniging
De journalist laat kort na de uitspraak weten dat hij zich tot de NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, wendt om juridisch advies in te winnen. 
Hij weet dus nog niet of hij in beroep gaat tegen de uitspraak. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.