Isala Zwolle wil patiënten in toekomst 3D-geprint eten voorzetten

Patiënten in ziekenhuis Isala in Zwolle kunnen in de toekomst ook 3D-geprint eten krijgen. Het gaat dan om patiënten die gewoon voedsel niet kunnen eten of verdragen.

Leverancier Huuskes uit Enschede werkt in opdracht van het ziekenhuis aan geprint eten als product. "We zitten nu nog in de ontwikkelingsfase met 2D-printen en we zijn aan het bekijken of we het eten kunnen voorzien van een laagje met extra vitamines, mineralen en eiwitten. Het zou heel mooi zijn als we daar ook de medicijnen van de mensen in kunnen verwerken'', aldus woordvoerder Hofmeijer.

Snel herstel

Het bedrijf is een leverancier van eten en drinken met name binnen de zorg in Nederland. Samen met TNO onderzocht Huuskes de mogelijkheden van het 3D-printen van voedsel. Dat bleek naar eigen zeggen succesvol.

"We blijven werken met natuurlijk voedsel, want dat is het gezondst. Veel patiënten staat vanwege hun ziekte de geur van eten al tegen. Goed eten in een ziekenhuis is belangrijk voor een sneller herstel. Gepureerd voedsel dat geprint wordt en lijkt op mini-bonbons kan daar bij helpen", aldus Marcel Hofmeijer.

Isala levert ook thuis

Het willen serveren van een geprinte maaltijd heeft alles te maken met de nieuwe visie van Isala. Het ziekenhuis levert vanaf november ook maaltijden aan patiënten voor of na ziekenhuisopname. Isala is het eerste ziekenhuis in Nederland dat dit doet.

"Kankerpatiënten bijvoorbeeld blijken bij een opname vaak ondervoed te zijn. Als ze ruim voor de opname eten krijgen dat ze, zo veel als mogelijk, lekker vinden en dat de juiste voedingscomponenten bevat, dan komen ze beter voorbereid in het ziekenhuis. Dat kan leiden tot een sneller herstel," aldus Hofmeijer.

Meer over dit onderwerp:
Zwolle 3D printer Isala IJsseldelta Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren