nieuws

Rechtbank Almelo veroordeelt man uit Hengelo voor beledigende graffiti

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
Meer dan honderd keer spoot een 27-jarige man uit Hengelo zijn handelsmerk ACAB op gevels van het politiebureau, op woningen, ramen van winkels en aanhangers. De man beledigde volgens de rechtbank daarmee de politie. Hij werd vanmiddag veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur, een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden en een verplichte behandeling.
ACAB staat voor 'all cops are bastards', een internationaal bekende en veelgebruikte afkorting. De Hengeloër werd in december 2014 voor het eerst aangehouden voor het spuiten van graffiti. De man liet toen zijn 'tag' achter op de gevel van een zonnestudio in Hengelo.

Op heterdaad betrapt

Hij werd betrapt door de eigenaar van het bedrijf, die een foto van zijn identiteitsbewijs maakte en het doorgaf aan de politie.
Voor de politie was dat een meevaller. De tags van de 27-jarige waren al eerder opgevallen in de stad en de kostenpost voor het schoonmaken was al opgelopen tot 50.000 euro.

Geparkeerde aanhanger

De Hengeloër werd bijna een jaar later opnieuw aangehouden toen hij zijn tag spoot op een geparkeerde aanhanger. Een agent die vroeg in de ochtend op weg was naar zijn werk hoorde en rook dat er iemand graffiti aan het spuiten was.
Na de aanhouding kwamen er veel aangiften van bedrijven en particulieren, die de schoonmaakkosten vergoed wilden hebben. Een groot deel van die kosten moet de man van de Almelose rechter dan ook betalen.

Verslaving vraagt om behandeling

Volgens de rechtbank heeft de man laten zien dat hij weinig respect heeft voor de politie en eigendommen van anderen en met zijn graffiti de openbare omgeving ontsierde.
Gedragsdeskundigen concludeerden dat de man een echte graffitiverslaving heeft en adviseerden een behandeling. De Hengeloër moet zich binnen twee weken melden voor die behandeling.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.