nieuws

Twente stevent vrijwel zeker af op officiële hittegolf

Definitieve hittegolf
Definitieve hittegolf
Twente zal als een van de eerste regio's in ons land een officiële hittegolf kunnen noteren. Vrijwel zeker stijgt ook morgen de temperatuur boven de 25 graden en daarmee wordt in Twente de vijfde zomerse dag op rij geregistreerd.
Maastricht heeft zijn hittegolf al binnen. Vanmiddag steeg de temperatuur daar voor de derde dag op rij tot boven de tropische 30 graden. 
Vanmiddag zullen meer weerstations in Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Twente en het oosten van Drenthe een derde tropische dag beleven. Om aan de definitie van een hittegolf te voldoen hoeft dan vervolgens morgen alleen nog een keer een zomerse 25 graden gehaald te worden. Dat lukt makkelijk. Want op veel plaatsen wordt het ook zaterdag nog een keer tropisch warm. 

Definitie hittegolf

Voor een hittegolf is een aaneengesloten serie van vijf zomerse dagen (maxima van 25 graden of meer) nodig en daarvan moeten drie dagen tropisch verlopen (maxima van 30 graden of meer). Gebeurt dit in delen van het land dan spreken weerkundigen van een regionale hittegolf. Als het in De Bilt lukt geldt het als een officiële landelijke hittegolf.

Broeierig warm en kans op onweersbuien

Komend weekend wordt het broeierig warm, doordat de luchtvochtigheid flink omhoog gaat. Dit zien we terug in meer bewolking en vooral zaterdagavond en in de nacht naar zondag is er kans op stevige onweersbuien.
Er zit veel energie in de lucht. Dit betekent dat als er een bui ontstaat dit direct een hele zware kan worden met veel bliksem, veel regen in korte tijd, kans op zware windstoten en kans op grote hagel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.