nieuws

Heide op Sallandse Heuvelrug wordt uitgebreid

De komende vijf jaar wordt de heide op de Sallandse Heuvelrug verder uitgebreid. Het bos richting de randen van het natuurgebied wordt daarvoor gekapt. Dit is een onderdeel van het Natura 2000 plan.
In het verleden zijn er al delen bos weggehaald. Volgens boswachter van Staatsbosbeheer Ine Nijveld wordt het heideveld meer in de oorspronkelijke staat teruggebracht. "De laatste honderd jaar zijn de schaapskuddes verdwenen en daardoor kreeg het bos ruim baan. Daarom willen we hier ook weer een vaste schaapskudde introduceren."

Wanneer precies is nog niet bekend

Omdat eerst andere maatregelen getroffen worden, is nog niet precies bekend wanneer men met de kap gaat beginnen. "Dat kan nog wel 18 maanden duren. Maar als het zover is, laten we het de omwonenden en andere betrokkenen weten," zegt Nijveld. 

Insecten

Ook zijn er in het verleden zandvlaktes aangebracht. Ton Klomphaar, boswachter ecologie, is blij met deze extra leefruimte voor kleine insecten. "De mierenleeuw is een diertje dat in droog zand een gat graaft. Dit is een val voor mieren en met zijn enorme kaken vangt hij de mier. Zonder zand kan hij dit niet doen."

Geen angst voor wespen

Volgens Klomphaar zijn er weinig vervelende wespen. "Het voorjaar is te nat geweest voor de wespen. Gelukkig is de bijenwolf hier wel te vinden. Deze graafwesp vangt honingbijen en gebruikt ze als broedvoedsel voor zijn larven. Maar die komen niet op de zoete hapjes van mensen af."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.