nieuws

Botulisme in natuurgebied De Krim, al meer dan vijfhonderd dode eenden

In waterbekkens van het natuurgebied de Vloeivelden in De Krim zijn de afgelopen dagen al meer dan vijfhonderd dode eenden gevonden en afgevoerd. Uit onderzoek blijkt nu dat er sprake is van botulisme, meldt het waterschap Vechtstromen.
Het gaat om de botulismevariant 'toxine type C' die niet direct gevaarlijk is voor mensen. De bacteriële vergiftiging treft vooral watervogels en vissen.

Contact met water vermijden

Het waterschap adviseert iedereen om in de Vloeivelden in de Krim contact met water te vermijden en ervoor te zorgen dat huisdieren niet in contact komen met het water. Honden zijn ook gevoelig voor toxine type C.
Er zijn door Staatsbosbeheer en waterschap Vechtstromen nog zieke eenden gezien in het gebied. Daarom blijven beide organisaties het gebied onderzoeken op meer kadavers.

Extra mankracht

Daarvoor is extra mankracht ingezet, ook vrijwilligers helpen mee zoeken. Ook de gemeente Hardenberg draagt bij met extra mankrachten.
Het waterschap laat extra water de Vloeivelden in om de watertemperatuur te laten dalen en het zuurstofgehalte te verhogen. De ziekteverwekkende bacterie gedijt minder goed in koel en zuurstofrijk water.

Gaskanon

Staatsbosbeheer zet een gaskanon in om gezonde vogels af te schrikken en te verjagen, en de besmetting een halt toe te roepen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.