nieuws

Wijkagent wil band met man aanhalen na achterhalen identiteit MST-patiënt

"Dit zijn van die dingen die je niet meer vergeet." Wijkagent Coen Klaver van de politie in Enschede blikt terug op de bijzondere rol die hij afgelopen week had toen hij de 'patiënt zonder naam' aan een identiteit hielp.
Hij zette de patiënt van het MST die niet kon praten achterin een politie-auto om te kijken of hij met gebaren duidelijk kon maken waar hij woont en dat lukte. Daardoor werd duidelijk dat de mysterieuze patiënt een 63-jarige alleenstaande man uit Enschede is.
Vorige week kwam een onbekende man het MST in Enschede binnengewandeld. Hij had hulp nodig maar hij kon niet praten. De man had niets meer bij zich dan een bos sleutels en wat schoon ondergoed. Geen pasjes, niets om zijn identiteit duidelijk te maken.

'Als de donder identiteit achterhalen'

Het gebrek aan een naam plaatste het ziekenhuis voor een groot probleem. Volgens woordvoerder Wormgoor moest er "als de donder" worden achterhaald wie de man is om na te gaan of hij een onderliggend medisch probleem heeft. Kennis die zeer belangrijk is voor de behandeling.
Het ziekenhuis zocht in samenwerking met de politie de publiciteit en heeft dat geweten ook. Niet alleen regionaal, maar ook landelijk veel aandacht voor de bijzondere situatie en honderden telefoontjes waren het gevolg. Helaas bracht dat geen oplossing.

Man wees richting huis in het ziekenhuis

De patiënt zelf, die een vorm van afasie lijkt te hebben, kon inmiddels in het ziekenhuis aangeven door te knikken dat hij in Enschede woont. Verplegend personeel is met hem in het ziekenhuis naar een groot raam gegaan en daar duidde hij in de richting van het gemeentehuis.

Waar woont de man?

Het gebaar van de 'patiënt zonder naam en zonder spraakvermogen' was toen hij eenmaal stabiel was de opmaat naar een onorthodoxe maatregel. Wijkagent Con Klaver en een collega haalden hem op uit het ziekenhuis en zijn langzaam door het centrum van Enschede gereden.

Glimlach toen ze bij zijn huis waren

"Ter hoogte van De Heurne begon hij te glimlachen, zegt wijkagent Klaver. Eenmaal bij het huis van de 63-jarige man werd de lach nog uitbundiger. Klaver: "Op dat moment heb ik de sleutel op een voordeur geprobeerd en die paste." 
In het huis is de wijkagent meteen nagegaan wie de man is. Het bleek dat het om een 63-jarige alleenstaande gaat. Het ziekenhuis is meteen geïnformeerd, maar de man werd tocht niet direct teruggebracht....

'Zo, nu eerst een ijsje'

"Het was zo heet, en ik heb daarom tegen hem gezegd dat we vast nog wel tijd hebben voor een ijsje. We zijn toen naar Van der Poel gereden en hebben van een heerlijk ijsje genoten." Coen Klaver vat samen: "Het was een bijzondere actie en het maakte best indruk op mij en mijn collega."
Ook in het MST maakte het bijzondere verhaal indruk. Woordvoerder Wormgoor bezocht de patiënt aan zijn ziekbed en heeft hem een envelop met artikelen gegeven die over de zoektocht naar zijn identiteit zijn verschenen.

Revalidatiecentrum

De man wordt waarschijnlijk na het weekend uit het ziekenhuis ontslagen en gaat dan naar een revalidatiecentrum.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.