nieuws

Kameroperahuis Zwolle speelt een nieuwe directe vorm van muziektheater: Verbatim

Muziektheatergroep Kameroperahuis uit Zwolle komt als eerste in Nederland met Verbatim Music Theatre. Dat is een vorm van theater maken die in Nederland nog niet eerder is gebruikt in muziektheater.Â
“Vlogs, korte internetvideo’s, en tutorials, verklarende video’s, zoals die dagelijks in duizendvoud op het internet worden gezet, zijn geweldige bronnen voor modern drama.” zegt regisseur en schrijver Anna Maria Versloot van Kameroperahuis uit Zwolle.

Vur-bee-tim

De vlogs bieden karakters voor opera’s zoals je zelf bijna niet kunt verzinnen. Versloot baseerde haar nieuwe muziektheatervoorstelling Bake that awesome pie op twee vlogs en ze gebruikte ook nog eens die verbatim theater methode.
Verbatim wordt op z’n Engels uitgesproken - vur-bee-tim. Het is een manier van theatermaken waarbij er een vergrootglas wordt gelegd op dat wat letterlijk gezegd is. Zo worden woorden bijna belangrijker dan de betekenis ervan, in elk geval komt er een andere lading bovenop dat wat oorspronkelijk gezegd is.

Videoblog onthult de schrijver

Voor Bake that awesome pie gebruikte Kameroperahuis twee videoblogs. Een jonge Nederlandse vrouw vlogt over: ‘How to get that love life you desire?’. In een tutorial onthult een traditionele Italiaanse kaasbreker hoe je een grote Parmezaanse kaas openbreekt. “Ze doen een poging hun kennis met ons te delen, maar al doende onthullen ze onbedoeld veel meer van zichzelf.”, ontdekte schrijver en regisseur Anna Maria Versloot.

Bake that awesome pie

De voorstelling gaat in september in première tijdens het Stadsfestival in Zwolle en staat in dezelfde maand ook op Amsterdam Fringe Festival.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.