nieuws

Drie UT-wetenschappers in de race voor titel 'Wetenschapstalent 2016'

Drie wetenschappers van de Universiteit Twente zijn in de race voor de prijs 'wetenschapstalent van Nederland en België'. Het gaat om Bas Borsje, Tatiana Filatova en Loes Segerink.
Drie jonge wetenschapper met uiteenlopende onderzoeksgebieden. Van dijken, klimaatverandering, tot sperma. Loes Segerink uit Oldenzaal ontwikkelde een chip waarmee mannen thuis de kwaliteit van hun sperma kunnen meten. Segerink: "We zoeken uit welke zaadcellen gebruikt moeten worden, welke geen schade hebben. Dat gaat middels een techniek waarmee je de zaadcel niet kapot maakt."
Bas Borsje, getogen in Vriezenveen doet iets heel anders. Hij onderzoekt duurzame dijken. "Door de stijging van de zeespiegel worden kustgebieden steeds kwetsbaarder. Ik onderzoek hoe ‘zachte structuren’ de kust kunnen beschermen tegen overstromingen. Dijken steeds verhogen is niet duurzaam. In de Waddenzee en in de Westerschelde testen we de alternatieven al." 

Tatiana Filatova komt niet uit Overijssel, maar uit Rusland. Al elf jaar is ze verbonden aan de UT. Ze verzamelt data, om te voorspellen met computersimulaties wat mensen beweegt. "Wereldwijd ervaren mensen de gevolgen van klimaatverandering. Aan de hand van computersimulaties kijken wij naar wat de juiste beleidsbeslissingen zijn om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten."
Op 22 september wordt de prijs uitgereikt in Amsterdam. De online stembus sluit op 8 september.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.