nieuws

Zwolse penningmeester verdacht van verduistering 400.000 euro

Rechtbank in Almelo
Rechtbank in Almelo
Een 53-jarige man uit Zwolle wordt ervan verdacht dat hij als penningmeester van de Federatie Personeelsverenigingen van het Ministerie van Financiën ruim 400.000 euro verduisterde. Hij moet zich daarvoor verantwoorden bij de rechtbank in Almelo
De Zwollenaar verscheen vanmorgen niet op de regiezitting. Volgens zijn advocaat verkeert de man in ernstige geestelijke problemen en kan hij een gang naar de rechtbank niet aan.

Groot deel financiële stukken is verdwenen

Over de verduistering zijn nog veel vragen. Hij zou vele tonnen van personeelsverenigingen hebben overgezet naar zijn privérekening. Om dat te verhullen, vervalste hij de financiële administratie. Bij verhoren door de FIOD beriep de man zich op zijn zwijgrecht. Ook is een groot deel van de financiële stukken nog spoorloos.
Volgens zijn advocaat is de voormalige penningmeester bereid om in een vervolggesprek met de FIOD meer te vertellen. In dat gesprek moet ook duidelijk worden waar de financiële administratie is gebleven. 

Controle schoot tekort
De FIOD moet achterhalen welke controle er is uitgeoefend op de jaarstukken die de 53-jarige al die jaren inleverde. Daar zouden steeds drie verschillende partijen naar gekeken hebben voordat ze goedgekeurd werden. De fraude was mogelijk goed gecamoufleerd of er werd niet goed naar de stukken gekeken.
Wanneer de zaak verder gaat, is niet duidelijk. Het is de bedoeling dat de reclassering en een psycholoog de geestestoestand van de man onderzoeken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.