nieuws

Raadslid Petra Baarslag wil geld zien van Hardenberg in afvalzaak

VVD-raadslid Petra Baarslag uit Hardenberg wil geld zien van de gemeente. Ze wil dat Hardenberg alle kosten betaalt die ze heeft moeten maken in haar strijd met de gemeente over de stinkende afvalbalen. Dat zei ze vandaag in de rechtbank in Zwolle. Vorig jaar zomer lagen ruim 650 balen afval op het terrein van Inter Baarslag, het bedrijf van het raadslid. Het afval was echter niet van haar.
De afvalsoap begint eind april 2015. Honderden balen afval komen van Ierland naar Nederland. Het afval is van recyclebedrijf Thedos uit Emmen. Dat bedrijf huurt grond op het terrein van Baarslag aan de Handelsstraat in Hardenberg. Baarslag runde daar tot enkele jaren geleden een transportbedrijf. Thedos wil het terrein gebruiken om de afvalbalen op te slaan. 

Afvalbalen gaat stinken

Op papier zit in de balen van Thedos papier en kunststof dat gerecycled moet worden. In de praktijk is het huishoudelijk afval, zo blijkt al snel. Verwerkers willen de vele balen daarom niet hebben. In afwachting van een afvalverwerker die er wel iets mee kan, brengt Thedos de honderden balen naar Hardenberg.
Maar die nieuwe verwerker dient zich niet aan. Ondertussen ligt het afval op het terrein van Baarslag. Niet dagen, maar weken. Al gauw gaat het enorm stinken, waardoor omwonenden aan de bel trekken bij de gemeente Hardenberg. 

Dwangsom

Recyclebedrijf Thedos krijgt een dwangsom van de gemeente Hardenberg. Maar Thedos doet niets. Tegelijkertijd krijgt Inter Baarslag ook een dwangsom van de gemeente, als eigenaar van het terrein. Binnen 24 uur moet het afval weg zijn, anders kost het Baarslag 1500 euro per dag met een maximum van 150.000 euro.
Baarslag gaat tegen die dwangsom in beroep. Zij stelt dat ze niet de eigenaar is van het afval en daarvoor financieel niet aansprakelijk kan worden gesteld. Ondertussen blijkt recyclebedrijf Thedos uit Emmen failliet te zijn en worden de stinkende balen na vele weken weggehaald door de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Rechtbank moet nu oordelen

Bezwaar aantekenen bij de gemeente haalt voor Baarslag uiteindelijk niets uit. De bezwaarcommissie stelt haar in het ongelijk. Het is nu aan de rechtbank om te oordelen of de gemeente Hardenberg van Baarslag mocht eisen dat zij het afval op moest ruimen. 
De dwangsommen van de gemeente hoeft Baarslag echter niet meer te betalen. Die zijn inmiddels verjaard, zo blijkt tijdens de zitting. Waar draait het dan wel nog om? Baarslag wil dat de gemeente alle proceskosten vergoed. "Pas dan heb ik een gevoel van rehabilitatie", zegt Petra Baarslag na afloop. 
Over zes weken doet de rechtbank uitspraak. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.