nieuws

Vakbond dreigt met staking tegen Arriva op de Vechtdallijn

Trein van Arriva op station
Trein van Arriva op station
Machinistenvakbond VVMC gaat mogelijk het treinverkeer op de Vechtdallijn stil leggen als vervoerder Arriva niet in onderhandeling gaat over een betere cao. Arriva stelt dat er al een nieuwe cao tot 2018 ligt, waar de de vakbonden FNV en CNV hun handtekening onder hebben gezet.
Het personeel van Arriva legde vanochtend een paar uur lang het werk neer in Groningen. Daardoor reden er in de ochtendspits minder treinen op de lijnen van Arriva in het noorden van het land.

Verschil NS en Arriva te groot

De vakbond vindt het verschil in salaris tussen NS medewerkers en die van Arriva veel te groot. De loonsverhoging die Arriva in de nieuwe cao heeft afgesproken is volgens de bond niet acceptabel. Het gaat om een éénmalige vergoeding van 250 euro en een loonsverhoging van 1,85 procent en in januari nog eens 1,2%. VVMC eist een loonsverhoging van vijf procent.
Met de staking in Groningen wil de vakbond Arriva dwingen om opnieuw met de bond in gesprek te gaan over een beter loonbod. Als de vervoerder daar niet op reageert volgen er nieuwe acties. Mogelijk wordt daarbij het treinverkeer tussen Zwolle en Emmen stilgelegd.

Arriva onderzoekt verschillen

Arriva zegt dat er een cao ligt die is afgesproken met de vervoerders Arriva en Syntus en CNV en FNV. VVMC heeft de volledige negen maanden bij aan tafel gezeten, maar als enige niet getekend. "We betreuren het dat het tot stakingen komt en dat ze de reiziger de dupe laten worden van onderhandelingen waarbij ze zelf aan tafel hebben gezeten", aldus woordvoerder Zevenboom.
De cao is in juli afgesproken en al ingegaan, waar ook de leden van VVMC van profiteren. Arriva heeft toegezegd onderzoek te doen naar de vijf cao's in het treinvervoer in Nederland, om zo na te gaan of er werkelijk zo veel verschil is in de pakketten met arbeidsvoorwaarden. "Maar we zijn natuurlijk niet de NS, die de overheid achter zich heeft staan, we zijn een commerciële vervoerder"  

Onbegrip bij FNV

FNV-bestuurder Paas zegt tegen de lokale omroep in Groningen, OOGTV, niet te begrijpen waarom VVMC niet akkoord is. Volgens haar is een goede pensioenregeling afgesproken en komt er een onderzoek naar de arbeidsvoorwaarden. Met de afgesproken loonsverhoging komt dat uiteindelijk op 4,55% extra. "En dan ga je staken voor een half procent, dat vindt ik wel erg korte termijn denken", aldus Paas.   
Het is nog niet bekend waar en wanneer nieuwe stakingsacties zijn gepland. Andere vakbonden als FNV Streekvervoer en CNV Vakmensen hebben al wel een akkoord gesloten met Arriva over de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.