nieuws

OM blijft bij strafeis: beruchte Enschedese oplichter moet 2,5 jaar de cel in

Rechtspraak
Rechtspraak
Voor de rechtbank in Almelo is opnieuw een gevangenisstraf van 2,5 jaar jaar geëist tegen de man die door het Openbaar Ministerie (OM) gezien wordt als een grote oplichter, die in 2014 ondernemers voor ruim 300.000 euro beduvelde. Een van hen was een bakker uit Hengevelde die 16.000 krentenbollen leverde, maar nooit geld zag.
De 29-jarige verdachte uit Enschede is sinds begin 2015 op vrije voeten en woont tegenwoordig in het Duitse Gronau. Zijn strafzaak werd op 12 januari inhoudelijk behandeld en het OM eiste ook al een straf.

'Rapport voegt niets toe'

De rechtbank besloot toen op verzoek van de advocaat om de reclassering een rapport te laten maken over de verdachte. Dat rapport is inmiddels klaar, maar voegt volgens de officier van justitie helemaal niets toe, zeker omdat de man aangeeft dat hij zelf alles wil oplossen.
De 29-jarige wordt gezien als de kwade genius achter meer dan dertig oplichtingen in 2014 van ondernemers in en buiten Twente. Met zijn oplichtingen bracht hij meerdere kleine ondernemers aan de rand van de afgrond.
Via het internet of telefonisch zou hij goederen bij ondernemers besteld hebben, de ene keer zou hij zich hebben voorgedaan als een vertegenwoordiger van een al dan niet bestaand bedrijf, de andere keer gaf hij zijn eigen naam op.

'Mooiprater'

Ondernemers leverden kachels, tuinmeubelen, partijen hout, knuffels, matrassen, fietsen, luxe vakantiereizen, krentenbollen of enorme hijskranen nadat ze gefingeerde bankoverschrijvingen te zien kregen of een mooi verhaal vol beloften voorgeschoteld kregen. De officier van justitie omschreef hem in januari nog als een 'echte mooiprater, een rasoplichter'.
Voor de rechter zei de 29-jarige verdachte dat hij de oplichtingen niet pleegde. Volgens de man had iemand die erg op hem leek zijn paspoort gestolen en gebruikt. Dat paspoort was na een aantal weken mysterieus genoeg weer in zijn brievenbus gedropt. Vandaag zei de 29-jarige dat hij wel openheid wil geven, maar dat hij dat niet durft omdat hij onder druk staat van anderen.

'Katvanger'

De advocaat van de 29-jarige zegt dat zijn cliënt 'slechts een kleine katvanger is'. De echte daders lopen nog vrij rond. Ook gaf de advocaat aan dat de man zich de laatste 2,5 jaar al netjes gedraagt en niet in aanraking kwam met justitie.
Hij werd daarin verbeterd door de officier van justitie, die opmerkte dat de man nog niet zo lang op vrije voeten is. In maart 2015 bleek dat de man in de nacht voor de eerste zitting was opgepakt wegens de diefstal van een brommer in Hengelo. 

Uitspraak over twee weken

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. Dan wordt ook duidelijk of alle slachtoffers die zich als benadeelde hebben gemeld hun geld terugkrijgen.
Een van die benadeelden, de man die twee hijskranen verhuurde aan de verdachte, vertelde vandaag dat hij de kranen terug heeft. Dat kostte enorm veel geld en tijd.
Over zes weken wordt duidelijk of de verdachte oplichter zijn criminele winsten mag houden: het OM wil ruim 50.000 euro van hem afpakken en de rechtbank maakt dan de beslissing bekend.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.