nieuws

Zwolse kunstenaar veroordeeld voor brand zolder Kolbleikolk

Rechtspraak
Rechtspraak
Een Zwolse kunstenaar is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 9 maanden en een werkstraf van 240 uur. De 57-jarige man veroorzaakte in december 2014 tijdens het fabriceren van een stuk vuurwerk een brand in zijn woning aan de Kolbleikolk.
Volgens de Zwolse rechters stak de man de brand niet bewust aan, maar was hij verwijtbaar onvoorzichtig. In 2010 werd de inmiddels in Delfzijl wonende man ook al veroordeeld, toen kreeg hij een straf doordat een Zwolse schuur ontplofte tijdens het maken van een nitraatbom.

Suikerraket

De brand ontstond in de nacht van 29 op 30 december 2014 toen de 57-jarige kunstenaar bezig was met het fabriceren van brandstof voor een zogenoemde suikerraket. Dat is een raket die wordt aangedreven door een gevaarlijk en explosief mengsel van poedersuiker en salpeter - een belangrijke grondstof voor het maken van buskruit.
Tijdens het koken van de suiker in een frituurpan ontstond een flinke steekvlam, waardoor er brand uitbrak op de zolder. Daarbij raakte de 57-jarige kunstenaar zelf gewond toen hij de brandende pan pakte er er mee naar de douche liep.

'Zolder stond vol'

De brandweer hoefde niet te blussen maar constateerde wel dat de zolder van de tussenwoning vol stond met chemicaliën en stoffen die bij brand een groot gevaar konden vormen.

De 57-jarige kunstenaar is volgens eigen zeggen een uitvinder met een fascinatie voor vuur. Uit een rapport dat gedragsdeskundigen opstelden over de man blijkt dat hij een ander wereldbeeld lijkt te hebben. Dat wordt mogelijk veroorzaakt door een combinatie van ADHD en het gegeven dat de man zijn impulsen slecht onder controle heeft. Wat er precies met de man aan de hand is, kwam niet boven tafel.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.