nieuws

Nieuwe machinistenopleiding ROC van Twente is de eerste buiten de randstad

Vandaag werd het startsein gegeven voor de nieuwe machinisten opleiding van het ROC van Twente. Het is de eerste machinistenopleiding buiten de randstad.
De twee-jarige opleiding wordt gegeven in Almelo en op een NS les-locatie in Zwolle. Voorheen waren leerlingen die droomden van een baan als treinmachinist aangewezen op Amsterdam of Rotterdam.

16 jaar

Vanaf zestien jaar kun je aan de opleiding beginnen. Een leeftijd waarop de meesten nog niet eens een rijbewijs hebben. Toch rijden de jongens en meisjes tijdens vanaf hun achttiende op de trein.

Verantwoordelijkheid

Op zo'n jonge leeftijd op de bok zitten is een hele verantwoordelijkheid voor de toekomstige machinisten. De kans om bijvoorbeeld een zelfdoding mee te maken is erg groot. Daarom gaat er een strenge selectieprocedure aan vooraf. Er wordt een intake gesprek afgenomen, en er volgt een zware psychologische en fysieke test.
"Er wordt gekeken of ze stressbestendig zijn, verantwoordelijkheidsgevoel hebben en of ze gemotiveerd genoeg zijn. Ze moeten aan dezelfde eisen voldoen als de huidige machinisten.", zegt docent Theo van Unen.

Strenge selectie

Dat de selectie streng is blijkt uit het aantal leerlingen dat zich heeft aangemeld en door de procedure is gekomen. Van de 100 aanmeldingen zijn er 15 leerlingen toegelaten.

Niet alleen jongens

Behalve jongens zitten er ook een aantal meisjes op de opleiding. "Het lijkt me geweldig om zo'n grote trein te besturen, de afwisseling en je hebt veel verantwoordelijkheid", zegt Melissa.
Het ROC van Twente is trots dat de opleiding nu ook in Twente te volgen is. "In samenspraak met NS is er voor gekozen om een opleiding tot machinist hier onder te brengen. Wij hebben binnen het MBO al opleidingen voor buschauffeur, vrachtwagenchauffeur en logistiek. Daar past deze opleiding erg goed bij", zegt teammanager Gerard Peters.

Veel nieuwe machinisten nodig

Door de vergrijzing onder machinisten en de toename van het aantal treinen is er in de toekomst veel behoefte aan nieuwe machinisten. Binnen de NS is er de mogelijkheid om door te groeien als machinist op verschillende typen treinen. 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.