nieuws

Prestigieuze prijs krijgt naam van eerste Twentse patriot

De Oldenzaalse jurist Jan Willem Racer (1736 - 1816) leefde in de tweede helft van de achttiende eeuw: dat waren roerige tijden. Veel mensen verzetten zich tegen de macht van de Oranjes en het gekonkel van de adel. Op vrijdag 30 september zal de eerste Jan Willem Racerprijs worden uitgereikt.
Racer geldt als een van de eerste Twentse patriotten. Zijn invloed was groot. Als advocaat verdiepte hij zich in oude Overijsselse jurisprudentie met betrekking op onder meer eigendomsrecht, het jacht- en ijkrecht. Hij verzamelde de teksten in zijn achtdelige Overijsselse Gedenkstukken. Het telt meer dan 2800 pagina's.
De Overijsselse Gedenkstukken vormden niet alleen de de basis voor zijn eigen werk als advocaat, maar gaf hem ook een wettelijke grondslag om op te komen voor de kleine steden van Overijssel.

Jachtrecht en drostediensten

Dankzij zijn historisch onderzoek kregen de burgers in de kleine steden hun recht om te jagen weer terug. Ook  kreeg hij het voor elkaar dat de gehate drostendiensten van de boeren, die op papier al waren afgeschaft, daadwerkelijk verleden tijd werden.

Jan Willem Racer prijs

Ondanks al deze verdiensten kreeg Racer in de geschiedenis niet de aandacht die hij verdiende. "Mogelijk heeft dat te maken met zijn protestantse achtergrond", meent Hans Krakers. Krakers heeft zitting in de jury die gaat uitmaken wie de Racerprijs verdient.
De Racerprijs zal elke twee jaar worden uitgereikt aan iemand die zich in Twente verdienstelijk heeft gemaakt op de terreinen waarop Racer zelf actief was.

Productief als advocaat, ook voor de adel

Het huis aan de Marktstraat 15 waar Racer woonde, staat naast het Palthehuis. Een aantal voorwerpen, zoals zijn pijphouder en zijn bureau, zijn te zien in het Palthehuis. In het Oldenzaalse gemeentearchief zijn vele meters aan historisch archiefmateriaal van hem te vinden. Als advocaat was hij zeer succesvol en productief. Opmerkelijk is wel dat Racer er geen bezwaar tegen had de adel, waar hij eigenlijk een tegenstander van was, juridisch van bijstand te voorzien.

Bronzen replica

Vijf jaar geleden werd Racer postuum al geëerd met een standbeeld, gemaakt door Eric Claus. De winnaar van de Jan Willem Racerprijs ontvangt een bronzen replica van dit beeld. Daarnaast ontvangt hij of zij een geldbedrag.
Leerlingen van het Twents Carmel College, locatie Lyceumstraat, hebben in het Palthehuis een tentoonstelling ingericht over de patriottische jurist.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.