nieuws

Zeldzame erepenning voor jonge redders uit Wijhe en Heeten

Juup Fijn (14) en Quinten Rensen (20) hebben vandaag de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons gekregen voor het redden van een man uit de IJssel.
De Koninklijke onderscheiding is na de Militaire Willems-Orde de hoogste dapperheidsonderscheiding die iemand kan krijgen. De onderscheiding wordt nog maar zelden toegekend.

Verrast

Quinten en Juup zijn erg trots op de versierselen. "Wij wisten dat wij een onderscheiding zouden krijgen, maar niet dat het zo'n hoge zou zijn", zegt een verraste Quinten.

De redding

Op 19 juli ziet Juul een man kopje onder gaan in het water van de IJssel. De man roept om hulp. Juul bedenkt zich niet en springt in het water om de man te redden. Maar Juup is 14 jaar en de hulpeloze man is 24 jaar en dus te zwaar. Quinten, die ook aan de waterkant zit, ziet dit en schiet te hulp. Zijn vriendin Britt alarmeert de hulpdiensten en verleent eerste hulp.
"De drie criteria voor de erepenning, moed, beleid en zelfopoffering waren hier voluit van toepassing", zegt burgemeester Ton Strien.

Helden zijn een voorbeeld

De uitreiking vond plaats onder toeziend oog van familie, raadsleden, wethouders en twee burgemeesters. Quinten komt uit de gemeente Raalte en daarom is burgemeester Martijn Dadema van Raalte ook afgereisd naar Wijhe. 
In zijn toespraak verwees burgemeester Ton Strien naar de de mooie rivier de IJssel waar het genieten is. "Maar tegelijkertijd is de rivier gevaarlijk en verraderlijk door de sterke stroming". Burgemeester Strien is trots op de helden en noemt de heldendaad van de twee jongemannen een voorbeeld voor iedereen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.