nieuws

Mantelzorgers in Enschede krijgen vijftig euro cadeau van gemeente

Mantelzorg
Mantelzorg
Mantelzorgers in Enschede krijgen van de gemeente een presentje van vijftig euro dat ze mogen uitgeven in een webshop. Dat is het voorstel van het gemeentebestuur aan de raad van Enschede.
De gemeente stelt dat vorig jaar ruim 4.500 zogenoemde mantelzorgcomplimentjes zijn uitgedeeld. Een stevige overschrijding van het beschikbare budget van drie ton. Er werd twee keer zo veel uitgegeven. 

Uitvoering niet vlekkeloos

De kosten liepen ook op omdat extra menskracht moest worden ingehuurd voor de administratieve organisatie. Bovendien verliep de uitvoering niet vlekkeloos.
Daarom is de gemeente op zoek gegaan naar een andere aanpak. Er is dit jaar opnieuw drie ton beschikbaar. De gemeente Enschede rekent uit dat er vijftig euro per mantelzorger beschikbaar is.

Lagere kosten

Om er voor te zorgen dat uitvoeringskosten niet te hoog oplopen heeft, de gemeente een partij gevonden die drie jaar de volledige uitvoering voor zijn rekening neemt tegen lagere kosten én die bovendien samenwerkt met ondernemers uit de stad. 
De mantelzorger kan via een webshop kiezen uit een aanbod van producten, diensten en waardebonnen. "Op deze manier krijgen mantelzorgers keuzevrijheid én halen wij voor hen het maximale rendement uit het beschikbare budget", zegt wethouder Van Houdt.

Ondersteuning mantelzorg

Voor mantelzorg is één miljoen euro opgenomen in de gemeentebegroting. Van dit bedrag is drie ton beschikbaar voor het mantelzorgcompliment. De resterende zeven ton wordt gebruikt voor de ondersteuning van mantelzorgers. Die ondersteuning bestaat uit onder meer cursussen, trainingen en ondersteunende gesprekken. 
Mantelzorgers die meer dan drie maanden acht uur per week voor een naaste zorgen, hebben recht op een mantelzorgcompliment. 

Veel te weinig

Politieke partijen zijn verbaasd over de vijftig euro die beschikbaar wordt gesteld per mantelzorger. SP en EnschedeAnders.nl vinden dat "veel te weinig" en "een fooi". Ook wordt het beschikbare budget dat de gemeente noemt bestreden. Er zou meer geld beschikbaar zijn. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.