nieuws

Vraag naar rauwe zuivel stijgt; Raw Milk Company in De Lutte profiteert

De vraag naar biologische, rauwe zuivel stijgt. Raw Milk Company in De Lutte is één van de weinige bedrijven in Nederland die dit produceert. Volgens de familie Mulder is het gezond en zelfs helend. 
"Wij mogen het niet op onze website verkondigen dat het gezond is. Er is geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Maar onze klanten vertellen vaak dat hun darmenklachten en schimmelinfecties verdwijnen door onze producten." vertelt André Mulder trots. 

Rauwe melk verbannen

Mulder is tien jaar geleden begonnen met het ontwikkelen van de rauwe melk producten. "Zo'n negentig jaar geleden heerste er tuberculose onder het vee en de boeren. Om dat tegen te gaan, werd de melk verhit. Maar daarmee gaan veel voedingsstoffen en enzymen verloren." Na veel onderzoek en gesprekken met andere biologische boeren heeft Mulder besloten alleen nog rauwe zuivelproducten te maken. 

N35 kwam in de weg

Voorheen hadden ze de boerderij in de bocht van de N35. Op het dak prijkte een grote, witte koe en de tekst 'Eerlijk Vlees'. "Door de plannen om de N35 te verbreden, konden wij daar niet blijven. Hier in De Lutte hebben we ons bedrijf opnieuw opgebouwd, maar dan zonder koeien." Mulder heeft met een biologische boer uit de omgeving een maatschap opgezet. De rauwe melk wordt verwerkt tot yoghurt, hangop en Kefir. 

Bang voor TBC?

Volgens Mulder hoeft de consument niet bang te zijn ziek te worden van de rauwe zuivel. Hun werkwijze is goedgekeurd. "Vroeger ging het melken minder hygiënisch. Tegenwoordig is het een gesloten systeem waar weinig kans is voor slechte bacteriën. En de goede bacteriën en enzymen, die voegen wij in onze fabriek wel toe. Maar hoe, dat is geheim." 
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.