nieuws

Twente heeft haar eigen 'Stonehenge' in de Lutte

In het glooiende gebied rondom Oldenzaal en De Lutte, op de flank richting het Dinkel dal, ligt een oude bolakker. Op deze 'bult' staat een kunstwerk dat veel vertelt over de historie van Twente.
Het monument wordt ook wel de 'Twentse Stonehenge' genoemd omdat de stenen waaruit het kunstwerk bestaat er eeuwenoud uitzien. Maar schijn bedriegt, want eigenlijk staan ze er nog niet zo lang. Ter ere van het 40-jarige jubileum van Landhuishotel Bloemenbeek ontwierp landschapsarchitect Bas Slatman tien jaar geleden het kunstwerk.

Zandsteen

Het monument bestaat uit zandstenen 'menhirs' uit de groeve van Gildehaus en grote keien uit de omgeving. De stenen vertellen ieder een eigen verhaal dat gebaseerd is op de historie van Twente. Daarnaast zijn er een aantal natuurkundige verwijzingen in verwerkt: een zonnewijzer waarmee je de tijd en datum kunt uitrekenen en een hulpmiddel om de Poolster te kunnen vinden. 

Stichting Tijd en Richting

In Noord-Oost Twente zijn nog een aantal kunstwerken van zandsteen gerealiseerd door de Stichting Tijd en Ruimte, die ook betrokken is bij dit monument. Met de voorzitter van de stichting, Dick Schlüter, en eigenaar van de Bloemenbeek Raymond Strikker namen we een kijkje op deze bijzondere plek!
Meer zien van Mooi Overijssel? Bezoek dan onze website of volg ons op Facebook of Instagram!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.