nieuws

Bijzondere Overijsselse iconen staan centraal tijdens Open Monumentendag

Villa Rams Woerthe in Steenwijk
Villa Rams Woerthe in Steenwijk
Tien Overijsselse iconische gebouwen staan volgend weekend op 10 en 11 september centraal tijdens de dertigste Open Monumentendag.
Voor de jubileumeditie van het het cultureel erfgoed-evenement is het thema iconen en symbolen gekozen. De tien gebouwen die extra aandacht krijgen staan in Deventer, Enschede, Zwolle, Steenwijk, Zwartewaterland, Vriezenveen en Laag Zuthem.

Synagoges in Deventer en Enschede

Deventer heeft twee gebouwen: het Geert Groote Huis en de Grote Synagoge. Ook de synagoge in Enschede opent als iconisch gebouw de deuren tijdens de open dag. Daarnaast is in Enschede de Lonneker Molen waar het jaarlijkse oogstfeest wordt gevierd als icoon toegevoegd.
In Zwolle is Open Monumentendag in de Sassenpoort, van waaruit ooit de vijand met kokende olie werd overgoten en in het voormalige Paleis van Justitie, tegenwoordig beter bekend als museum De Fundatie.

Villa Rams Woerthe Steenwijk

Ook jugendstil ontbreekt in Overijssel niet bij de iconen. In Steenwijk is het open huis in Villa Rams Woerthe. In Zwartsluis doet het gemaal Mastenbroek mee en in Vriezenveen is dat het Harmsenhuis voor kooplieden van de handelsenclave in Sint Petersburg. 

Landgoed De Colckhof

Laag Zuthem gooit een heel landgoed in de strijd om de gunst van de Open Monumentendagbezoeker: Landgoed De Colckhof. Behalve de tien uitgelichte monumenten doen in Overijssel nog veel meer monumenten mee. Een volledig overzicht staat op de website van Open Monumentendag.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.