nieuws

Rodaan Al Galidi: een schrijver moet lijden, niet gevierd

Rodaan Al Galidi’s (1971) nieuwste boek Hoe Ik Talent Voor het Leven Kreeg, is een groot succes. Het is confronterend en actueel - Rodaan kwam als vluchteling uit Irak. 18 jaar geleden al.
Nee, hij is niet boos op de IND of regels die onbegrijpelijk zijn als je al negen jaar in een AZC zit, hij is boos op Saddam Hoessein, die van hem een vluchteling maakte. Hoe dan ook: de wijze waarop je als asielzoeker eindeloos wacht tot je met je leven verder kunt, biedt nog voldoende inspiratie. Hij wil het verschil beschrijven tussen de Nederlanders en hun systeem.
Eigenlijk wil hij geen prijs. Een schrijver moet lijden, niet gevierd. Neem dan muziek, zegt Rodaan - als alle wereldleiders samen muziek zouden maken in plaats van met elkaar praten, zou er geen oorlog zijn.
Gelukkig heeft Rodaan een enorme bak humor, geniet hij van de Nederlandse taal en de mensen die hij ontmoet. In de kringloopwinkel in Zwolle, dat is wel zijn favoriete stek ‘de mooiste kringloopwinkel van Nederland, de winkel van het leven’ zegt hij. En: ‘als ik de macht zou hebben in Irak, zou ik alle kringloopwinkels kopen… dan maak ik een museum en zeg: kijk dit zijn de Nederlanders’.
Rodaan Al Galidi is genomineerd voor de Cultuurprijs Overijssel 2016. Je kunt nog op hem stemmen tot maandag 5 september op www.cultuurprijsoverijssel.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.