nieuws

Daniel Rowland: niets zo spannend als in het bijzijn van de componist een nieuw stuk spelen

‘Thuis is hier, het Stift’ zegt Daniel Rowland (1972), wereldberoemd violist, kamermusicus en orkestleider. Geboren uit een Britse vader, componist, en een Twentse moeder, noemt hij zichzelf een ‘vagebond’.
 ‘Er is bijna niets spannender dan in het bijzijn van de componist een nieuw stuk voor de eerste keer te spelen’. Hij zwerft over de wereld en komt af en toe thuis in Londen, Amsterdam of in Twente. De eeuwenoude eiken doen hem thuiskomen en aan vroeger denken. Als hij studeerde en uit het raam keek.

Daniel organiseert dan ook al twaalf jaar het enig internationale kamermuziekfestival in onze provincie op Het Stift in Weerselo, maar stapt ook uit naar de Plechelmus in Oldenzaal. Elk jaar weer nodigt hij twintig tot dertig - meestal ook wereldberoemde - musici uit die hij waar dan ook ter wereld ontmoet. ‘Ik vind het geweldig om musici over de hele wereld te treffen, samen oude en nieuwe muziek te maken, de meest spannende, aangrijpende, meest communicerende stukken te spelen.. daar ga ik voor’.
Daniel Rowland is genomineerd voor de Cultuurprijs Overijssel 2016. Je kunt nog tot maandag 5 september stemmen op www.cultuurprijsoverijssel.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.