nieuws

Özcan Akyol: ik ga graag naar scholen om over mijn boek en lezen te praten

Eus, ofwel Özcan Akyol (1984) woont niet voor niets in het hart van Deventer met uitzicht op de fontein op de Brink. Zijn leven is de afgelopen jaren opnieuw ingrijpend veranderd. Beide romans, Eus en Turis zijn een succes en vriendin en pasgeboren dochter altijd in de buurt.
Zijn nieuwste boek begint op het voorblad met de zin ’Angst. ik ben niet meer bang voor jou’ en neemt je mee in een aangrijpend rauw relaas. Een jongen getiranniseerd door zijn vader. Özcan’s boeken komen op leeslijsten en hij deelt graag met jonge mensen. ‘Ik ben geen rolmodel’ zegt Eus, 'maar ik ga graag naar scholen om over mijn boek en lezen te praten. Ik wou dat dat vroeger bij mij op school gedaan werd’. Hij vervult in het najaar een voortrekkersrol in de campagne Nederland Leest en is daar -terecht- trots op.
Özcan Akyol is niet in de minste plaats een bekende Nederlander door zijn columns, maar ook is hij meer en meer een opiniemaker. Zijn mening wordt gewaardeerd als het gaat om Turkije, politiek, cultuur en zelfs voetbal. ‘Ik doe dat met plezier en vind er ook wat van’ maar het is bijkomend voordeel, want als hij kon leven van het schrijversbestaan alleen dan lag daar zijn focus.
Özcan Akyol is genomineerd voor de Cultuurprijs Overijssel 2016. Je kunt nog stemmen tot maandag 5 september op www.cultuurprijsoverijssel.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.