nieuws

Rijksmuseum Twenthe wil tentoonstelling De Lairesse spectaculair openen

De voorbereidingen voor de kunstuitleen
De voorbereidingen voor de kunstuitleen
Het Rijksmuseum Twenthe wil de tentoonstelling 'Eindelijk! de Lairesse' volgende week spectaculair openen. Niet één maar zelfs twee bruiklenen, met elk afmetingen groter dan de Nachtwacht, worden verwacht voor de tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe.
Al meer dan drie eeuwen verborgen voor het publiek, nog nooit van dichtbij bekeken of gefotografeerd, maar nu wellicht te zien in de allereerste overzichtstentoonstelling van Gerard de Lairesse (1641-1711).
De Lairesse is een tijdgenoot van Rembrandt die hard aan eerherstel toe is, aldus Paul Knolle, hoofd collecties en conservator Oude Kunst van het museum. Aan deze in zijn eigen tijd bejubelde kunstenaar is niet eerder een tentoonstelling gewijd. Daar waar Rembrandt gevierd en wereldberoemd bleef, verdween het klassieke schoonheidsideaal dat in de Hollandse schilderkunst toen zo gewaardeerd werd.

Kunststroming in ere herstellen

Het idee voor de tentoonstelling 'Eindelijk! De Lairesse' is afkomstig van Bob van den Boogert, de Amsterdamse kunsthistoricus en Rembrandtkenner die op 1 mei 2015 onverwachts is overleden. Hij besprak zijn idee met Paul Knolle, op een middag aan de lunch bij een bijeenkomst voor conservatoren. Met de nieuwe aandacht voor Gerard de Lairesse moet een complete kunsthistorische stroming in ere hersteld worden.
Inmiddels is de opbouw van de tentoonstelling in volle gang. Grote doeken van De Lairesse komen van heinde en verre, speciale transporten met kisten rijden af en aan. Er is dus nog die ene onzekerheid zegt hoofd communicatie Jongenelen, omdat niet helemaal duidelijk is of de genoemde bruiklenen getransporteerd kunnen worden. ‘Maar als het goed is komen er gigantische verborgen museumschatten van Amsterdam volgende week naar Enschede.’
RTV Oost reis maandag af naar Amsterdam om u op de hoogte te houden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.