nieuws

Wat doe jij als je een burgernetmelding krijgt? Kevin kwam in actie

Kom jij in actie bij een burgernetmelding?
Kom jij in actie bij een burgernetmelding?
Het is donderdagavond 23.00 uur als Kevin Pier in Zwolle een melding van Burgernet krijgt: een dementerende man was van huis weggelopen, een paar straten bij Kevin vandaan. Vandaag deelde hij wat er daarna gebeurde op zijn Instagram-account. Â
"Ik stond al met één been onder de douche. Een telefonische melding kwam binnen. Een dementerende man was van huis weggelopen. De beschrijving ging om een oudere man en er volgde een beschrijving van uiterlijke kenmerken, waaronder een zwarte regenjas. Hij zou zich bevinden in de buurt van de Wipstrikkerallee. Na twee jaar in Zwolle te wonen weet ik toevallig dat dat bij mij om de hoek is.", zo schrijft hij.

Hulpverlener

Kevin is 23 jaar, impulsief en hulpverlener. "Ik wilde helpen, omdat ik ook geholpen zou willen worden. Ik dacht nog wel, moet ik dat wel doen, want ik moet er morgenochtend om kwart voor zes weer uit. Maar ach, ik kan altijd even kijken of hij in de buurt is. Dan rook ik een sigaretje en stap ik daarna alsnog onder de douche."
En zo trok Kevin de stoute schoenen aan, op zoek naar de man.

Wat moet ik zeggen?

"Na het donkere gedeelde van mijn wijk fietste ik een paar honderd meter richting de Vechtstraat. Bij de rotonde aangekomen zag ik rechts van mij, onder een lantaarnpaal een man sjokken. Dat kon meneer wel eens zijn. Ik fietste de man rustig tegemoet en stapte tien meter voor zijn looprichting kalm af. Shit, wat moet ik zeggen. Misschien is dit een man, volledig onwetend en daar sta ik, mij met dingen te bemoeien en hem aan te spreken."
Kevin: "Ik was best wel een beetje heldhaftig. Ik dacht, ik ga die man vinden!" Binnen 5 minuten na de burgernetmelding zag hij de man staan. "Ik vroeg: Weet u waar de Wipstrikkerallee is? Dat was het eerste wat bij me opkwam. De man reageerde niet heel duidelijk." Na een kort gesprekje wist Kevin zeker dat dit de man was die gezocht werd. Hij houdt de man aan de praat en vraagt of het goed is als hij even een vriend belt. "Als ik zou zeggen dat ik de politie ga bellen zou het hem alleen maar verwarren. Maar dat vond hij prima."
Aan de dame van Burgernet vertelt Kevin het verhaal over waar en hoe hij de man gevonden heeft. Hij houdt de man aan de praat en brengt hem naar De Graaf Piano's.

Kopje thee

"Binnen twee minuten stond de besproken auto midden op straat, bestuurd door een duo in blauw. Ook waren er bekenden reeds aan komen rijden naar aanleiding van de melding en brachten hem naar huis. Gezellig naar zijn vrouw, en, een lekker kopje thee"
En zo was Kevin binnen een kwartier weer thuis, net als de dementerende meneer. "Ik krijg wel vaker burgernetmeldingen, maar dan ben ik vaak niet thuis. Dan denk ik wel eens: weer zo'n actie waar ik niks mee kan. Maar het is toch zeker wel de moeite waard om zo'n bericht even af te luisteren." 
Het hele verhaal van Kevin op Instagram:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.