nieuws

Wethouder Visserman geeft startsein wedstrijd BankGiro Loterij voor korenmolen De Zwaluw in Hasselt

Wethouder Dick Visserman van de gemeente Zwartewaterland heeft vanochtend symbolisch de eerste stem uitgebracht voor molen De Zwaluw op de site van de BankGiro Loterij. De molen met de meeste stemmen wint 50.000 euro van de stichting.
Met de BankGiro Loterij Molenprijs vragen vereniging De Hollandsche Molen en de BankGiro Loterij aandacht voor de Nederlandse molens. De korenmolen De Zwaluw in Hasselt is zo'n molen die de aandacht én de prijs goed kan gebruiken.
"Als de molen niet gerestaureerd wordt, is het aan het einde van dit jaar niet meer veilig om de molen te laten draaien", zegt Arjan Wegerif van Stichting Behoud/Vrienden van korenmolen De Zwaluw Hasselt.

Achterstallig onderhoud

"Bij de molen is namelijk sprake van behoorlijk achterstallig onderhoud, met name aan de wieken", vertelt Wegerif. "Om de hele molen te herstellen is zo'n 170.000 euro nodig." Daarvan is al ruim een ton opgehaald, maar die 50.000 euro van de BankGiro Loterij zou het benodigde bedrag compleet maken.
"We hebben goede hoop dat ons dat gaat lukken," aldus Wegerif, "maar anders gaan we langer door met alle andere acties. We hebben ook nog een subsidieaanvraag bij de provincie Overijssel liggen. En als dat niet lukt, gaan we de renovatie in ieder geval gedeeltelijk uitvoeren."

Eén euro voor elke stem

Naast de molen in Hasselt kan er ook gestemd worden op molens in Loenen (Gelderland), Mijnsheerenland (Zuid-Holland) en Ulvenhout (Noord-Brabant). Stemmen kan van 3 september tot 3 oktober. De molen met de meeste stemmen wint 50.000 euro en de overige molens krijgen voor elke uitgebrachte stem een euro.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.