nieuws

Bijna helft docenten van Universiteit Twente heeft geen kwalificatie

Universiteit Twente / UT in Enschede
Universiteit Twente / UT in Enschede
Bijna de helft van de docenten aan de Universiteit Twente (UT) staat zonder een basiskwalificatie in de collegezaal. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).
45 procent van de docenten van de Universiteit Twente heeft geen Basis Kwalificatie Onderwijs (BKO). Dat is de minimale certificering voor een docent op de universiteit. 

De ranglijst

De UT staat op de elfde plek van de veertien universiteiten die Nederland telt. De universiteit laat alleen de Tilburg University, de Wageningen Universiteit en de Technische Universiteit Eindhoven achter zich. In Leiden staan de meeste gekwalificeerde docenten in de collegezaal. 
De cijfers van het ISO zijn gebaseerd op de jaarverslagen van universiteiten. "In werkelijkheid is het probleem nog groter. Er staan ook veel promovendi en student-assistenten voor de klas. Bij die groep ligt het percentage naar verwachting nog veel lager", zegt voorzitter Jan Sinnige van het ISO. 

Opening academisch jaar

Vandaag is de opening van het academisch jaar. Het ISO pleit voor een verplichting van het BKO als absoluut minimum. Bovendien moeten docenten zich continu laten bijscholen na het behalen van de BKO. 
"Een student moet ervan op aan kunnen dat de docent voor de klas gekwalificeerd is. Om les te geven op de basisschool is vier jaar scholing vereist, terwijl op universiteiten docenten zonder enige opleiding tot lesgeven voor de klas staan", aldus Sinnige. 

Beter dan vorig jaar

Sinnige wil niet alleen maar negatief naar de cijfers kijken, want de universiteiten in Nederland staan er beter voor dan vorig jaar. 
Landelijk is het percentage BKO’s bij universiteiten gestegen is en dat is een positieve trend. "Nu is het tijd voor de volgende stap."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.