Het past, luiken orgel Westerkerk in Amsterdam kunnen naar Enschede (UPDATE)

Het Rijksmuseum in Enschede wil ze dolgraag tentoonstellen. De orgelluiken die Gerard de Lairesse schilderde voor Westerkerk in Amsterdam. Ze moeten deel uit gaan maken van de tentoonstelling ‘Eindelijk! De Lairesse’,  in Rijksmuseum Twenthe, Enschede. Grote vraag was echter: passen de luiken wel door de deur van de Westerkerk?

Vanmorgen kwam het verlossende antwoord. Het past. Maar het naar beneden halen van de luiken bleek minder makkelijk dan gedacht.

25 jaar geleden zijn de luiken voor het laatst gerestaureerd. De luiken blijken zwaarder te zijn dan in dat verslag is neergezet. Daarom is een derde hoogwerker nodig om de luiken naar beneden te halen. De twee de er sinds vanmorgen in de Westerkerk stonden, zijn niet voldoende.

Rijksmuseum geen probleem

Niemand kon vertellen hoe groot de luiken echt waren. Vanaf de grond kon wel een ruwe schatting gemaakt worden. De deuren van Rijksmuseum Twenthe waren niet het probleem, die zijn groot genoeg. Maar de kerkdeuren van de Westerkerk zijn kleiner

De luiken en de deuren van de Westerkerk zijn onlangs zorgvuldig gemeten. Een speciale, lichtgewicht kraan hees de specialisten langzaam omhoog. Zorgvuldig werd het schilderij opgemeten. Drie meter en vijftien centimeter breed, de kerkdeur is gelukkig breder.

Getuige Koninklijk huwelijk

In alle vroegte gaan de twee immense luiken van 3.15 bij 5.44 morgen op reis naar Enschede. Voor vier maanden weg uit de kerk waar ze ooit het decor waren van het huwelijk van Prinses Beatrix en Claus von Amsberg. 

Wie gaat dat betalen?

Deze week viel ook het besluit over het kostenplaatje voor het vervoer van de luiken naar Enschede. Dankzij sponsoren die het museum een warm hart toedragen, is ook die drempel geslecht. De orgelluiken van de Westerkerk in Amsterdam komen naar Enschede. 

De tentoonstelling van ‘Eindelijk! De Lairesse’, in Rijksmuseum Twenthe in Enschede van 10 september tot en met 22 januari.

Meer over dit onderwerp:
Enschede Rijksmuseum Twenthe cultuur Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren