nieuws

Universiteit Twente kent record aantal eerstejaars; numerus fixus op termijn mogelijk

Op de opening van het academisch jaar op de Universiteit Twente is bekendgemaakt dat de toestroom van studenten nog nooit zo hoog was.Â
"Het is een toestroom van 1800 eerstejaarsstudenten; een stijging van 15 procent", zegt Victor van der Chijs, bestuursvoorzitter van de UT. Een "alltime high" noemde het het zelf, een record.

Meer geld nodig

Een stijging van het aantal studenten stemt Van der Chijs positief, maar de UT heeft samen met drie andere universiteiten wel om meer geld gevraagd aan de overheid. Minister Bussemaker maakte vanochtend duidelijk in het NOS Radio 1 Journaal dat ze ondanks het verzoek van technische universiteiten voor meer geld, niet de portemonnee trekt.
Van der Chijs vindt dat jammer, maar snapt het alternatief van de minister om dan over te stappen op een numerus fixus; een loting in plaats van een vrije doorloop voor studenten.
"We kunnen het aantal studenten in Twente nog aan, maar op termijn kan er wel sprake zijn van een numerus fixus op de UT ja", is het antwoord van de bestuursvoorzitter.

Opening nieuw kenniscentrum

Daarnaast haalde Van der Chijs een ander punt aan bij de opening, namelijk de opening van een Max Planck Center op de campus. "In dat center wordt er onderzoek gedaan naar complexe verschijnselen in de vloeistofdynamica. Daarmee zal de Universiteit Twente fungeren als een kenniscentrum tussen Nederland en Duitsland."
De UT werkt voor dit centrum samen met de Max Planck Gesellschaft in Duitsland en is het eerste instituut in Nederland met een dergelijk centrum.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.