Wolvenopvang in Duitse Sonsbeck: "Dier in Beuningen was 100% zeker geen wolf"

Het dier dat afgelopen zaterdag in Beuningen te zien was en werd aangezien voor een wolf, is volgens de wolvenopvang in het Duitse Sonsbeck geen wolf.

"Als ik de beelden bekijk, lijkt het er sterk op dat dit een Saarlooswolfhond is", zegt Jos de Bruin van de wolvenopvang. Een Saarlooswolfhond is een kruising tussen een wolf en een hond. Het kruisen van de beide dieren begon aan het begin van de 20ste eeuw, wat de connectie naar een zuivere wolf erg klein maakt.

De Bruin werkt al twintig jaar met wolven en noemt een aantal punten waar hij het verschil aan ziet: "Ik kan het zien aan de oren, de staart en de vacht. Die zijn bij een normale wolf anders. Ook de houding van dit dier op de beelden is niet normaal voor een echte wolf."

Hoe kun je het verschil zien?

"Dat is echt heel moeilijk te zien. Het is nog het meest duidelijk te zien aan de beharing rond de oren van het dier. Maar dan moet je erg dichtbij komen."

Roel Korbee van Staatsbosbeheer wist het zaterdag zeker: "Dit is een wolf." Hij vond die dag ook uitwerpselen van het dier en gaat aan de hand van dat materiaal kijken of zijn stelling klopt. De uitslag wordt over een kleine maand verwacht.

Terug naar De Bruin, want maakt het uit of het dier een wolf of een wolfhond is; zijn beide dieren überhaupt gevaarlijk? De Bruin: "Zowel de wolfhond als ook de wolf zelf zijn schuwe dieren. Omdat een wolfhond door de jaren heen gefokt is, raakt het gewend aan mensen. Een wolf is zelf bang voor mensen, dus ze zijn totaal niet gevaarlijk."

Hoe groot is de kans dat wolven over de grens komen?

"Het kan zeker, maar het gebeurt niet vaak. Nu wordt het meteen gedeeld op internet als mensen denken een wolf te zien. Dat was vroeger ook zo, maar toen konden mensen het niet zo massaal verspreiden. Af en toe is er een wolf die over de grens trekt."

In mei en januari van dit jaar kwamen er ook berichten over een gespotte wolf naar buiten.

Meer over dit onderwerp:
wolf Beuningen Nieuws
Deel dit artikel:

Reageren