nieuws

Het kanon in Blankenham, staat dat niet verkeerd om?

Het kanon op de dijk van Blankenham, je kunt er bijna niet omheen bij een bezoek aan het dijkdorp. Het kanon staat gericht op de polder, in plaats van op de plek waar vroeger de Zuiderzee tegen de dijk klotste. "Het kanon was niet om zeepiraten weg te jagen", vertelt Jo Steenstra ons. Maar waar diende het dan wel voor?
Blankenham kent een lange geschiedenis aan het water. Tot de drooglegging van de Zuiderzee lag Blankenham aan zee en werd het met regelmaat geteisterd door zware overstromingen. De Zuiderzee is er al lang niet meer, maar in Blankenham is de erfenis van de zee nog altijd zichtbaar. 

Kolken en het kanon

Achter de dijk van Blankenham liggen veel kleine waterkolken, die zijn gevormd na de overstromingen. Het oude kanon diende niet als afweergeschut, maar als waarschuwing voor hoog water. Wanneer een overstroming dreigde, werd het kanon afgeschoten. Op deze manier kon de bevolking zich op tijd in veiligheid brengen tegen het hoge water. 
Jo Steenstrakomt uit deze regio en heeft de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar Blankenham. In deze reportage draagt Steenstra dan ook een gedicht voor over dit kanon. 
Meer zien van Mooi Overijssel? Bezoek dan onze website of volg ons op Facebook, Twitter of Instagram!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.