nieuws

Orgelluiken van De Lairesse uit Amsterdam te zwaar, nog niet naar Enschede

Het is vandaag niet gelukt de twee immense orgelluiken die op twaalf meter hoogte in de Westerkerk in Amsterdam hangen naar beneden te krijgen.Â
Ook met een derde hoogwerker durfden de technici het niet aan de 330 jaar oude museumschatten van ruim drie bij vijfenhalve meter naar beneden te halen. De orgelluiken zijn te zwaar voor de hoogwerkers, die gaan door het gewicht op slot.

Herkansing

Dinsdagmorgen vroeg wordt een nieuwe poging ondernomen om de verborgen museumschatten veilig naar beneden te takelen. In plaats van hoogwerkers wordt er ook een spinkraan ingezet die de luiken hangend in banden naar beneden zal takelen. Zodat de luiken vanaf dit weekend in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede te zien zullen zijn.  
De luiken worden met speciaal groot transport gewoon over de snelweg naar Enschede gebracht morgen, als het lukt. Het is zeker dat ze door de deuren van het Rijksmuseum Twenthe kunnen. 

Eindelijk! De Lairesse

De orgelluiken worden onderdeel van de tentoonstelling Eindelijk! De Lairesse die dit weekend in Enschede start. Ze zijn nooit eerder van dichtbij te zien geweest.
Gerard de Lairesse (1640-1711) was een tijdgenoot van Rembrandt, maar verguisd en vergeten. Zijn klassieke geïdealiseerde stijl maakte hem in zijn tijd mateloos populair, maar bleek later te Frans en klassiek. 
Het Rijksmuseum Twenthe brengt zijn werk nu voor het eerst bij elkaar, ruim zestig veelal heel grote schilderijen. Het werk komt van ver; het Rijksmuseum Amsterdam, Het Louvre, uit Brussel en Berlijn.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.