nieuws

Nieuwe poging om orgelluiken in Westerkerk te laten zakken voor tentoonstelling in Enschede

In de Westerkerk in Amsterdam wordt vanmorgen opnieuw geprobeerd om de orgelluiken naar beneden te halen, die vanaf zaterdag worden tentoongesteld in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.
De eerste poging, gisteren, mislukte, omdat de luiken zwaarder zijn dan van te voren was ingeschat. Technici begonnen gisteren  met twee hoogwerkers aan de klus, maar durfden de luiken niet naar beneden te halen.

Extra hoogwerker

Zelfs met een extra hoogwerker werd de klus te risicovol ingeschat. Vanochtend om 07.00 uur is het werk hervat. Daar is weer een nieuwe kraan voor aangerukt. 
"We dachten dat de luiken tachtig kilo per stuk wegen en dat het eitje zou worden, maar ze bleken veel zwaarder", zegt een woordvoerder van de Westerkerk. Hoe zwaar is niet bekend. De luiken, die grote zijn dan de Nachtwacht, hangen al meer dan driehonderd jaar op twaalf meter hoogte in de kerk. 
"Het is ook voor ons een mooie kans om de luiken op ooghoogte te zien. Daarom lenen we ze ook graag uit aan Enschede. Het is een prachtige opportunity", aldus de woordvoerder.

Tentoonstelling Enschede

Het is de bedoeling dat de luiken vanaf 10 september te zien zijn in de tentoonstelling in de tentoonstelling Eindelijk! De Lairesse, die draait om het werk van Gerard de Lairesse (1640-1711), een tijdgenoot van Rembrandt. 
Ook de luiken zijn beschilderd door De Lairesse.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.