nieuws

Eindelijk! Het eerste orgelluik van Westerkerk Amsterdam is beneden

Het is gelukt om het eerste van de twee immens grote orgelluiken van de Westerkerk in Amsterdam naar beneden te takelen.Â
Sinds gisteren werden meerdere pogingen ondernomen om de twee eeuwenoude orgelluiken naar beneden te krijgen, zodat ze voor het eerst door het grote publiek gezien kunnen worden in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede.
Het luik bleek zwaarder dan gedacht en de ingezette hoogwerkers sloegen op slot. Ook de inzet van een derde hoogwerker leverde niets op.

Opnieuw tegenslag

Sinds vanochtend zeven uur is de gespecialiseerde ploeg weer bezig geweest om met een spinkraan en banden het luik naar beneden te takelen. Met nog een kleine hik-up rond negenen: een onwillige derde en laatste scharnier.
Rond tien uur is het eerste luik daadwerkelijk naar beneden getakeld en kan het ingepakt naar buiten worden gebracht om te beginnen aan de reis naar Enschede. Het speciale groot transport voor kunstschatten staat al klaar.

Het kan net

Volgens de metingen is bij de eerste doorgang net voldoende speling bij de binnendeuren van Westerkerk. De luchtsluizen bij de uitgang van de Westerkerk zijn gisteren al gedemonteerd. 
De luiken zijn geschilderd door Rembrandt's tijdgenoot Gerard De Lairesse. Beroemd en bejubeld in de late 17e eeuw, maar later verguisd en vergeten. Het Rijksmuseum Twenthe maakt voor het eerst in de geschiedenis een overzichtstentoonstelling. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.