nieuws

Waarom die lage straffen? Week van de Rechtspraak legt het uit

De rechtspraak zit ingewikkeld in elkaar. Waarom krijgen schuldigen aan een ernstig auto-ongeluk een lage straf? In theater Concordia in Enschede krijgt het publiek uitleg van deskundigen.Â
In 2015 overleden 621 mensen in Nederland aan de gevolgen van een verkeersongeluk. De schuldigen aan zulke ongelukken komen uiteindelijk voor de strafrechter. Vaak komt het voor dat de schuldige slechts een taakstraf of boete krijgt opgelegd.
Tijdens de Week van de Rechtspraak legt een rechter, een officier van justitie, de verkeersongevallendienst, een advocaat en slachtofferhulp uit hoe het strafrecht bij ernstige auto-ongelukken werkt.

"Alleen maar verliezers"

Bij verkeersincidenten bepaalt niet het gevolg (zwaar letsel of overlijden), maar de mate waarin de schuldige verwijtbaar heeft gehandeld de strafmaat. "Het strafrecht bij ernstige verkeersongelukken kent eigenlijk alleen maar verliezers", zegt rechter Shirin Milani. 
Slachtoffers worden juridisch bijgestaan door een juridisch dienstverlener van slachtofferhulp. Marjan van de Werve probeert de nabestaanden er vast op voor te bereiden dat de verwachtingen over de straf niet al te hoog moeten zijn. "Dat leidt wel eens tot emotionele gesprekken".

Lage straf

Een relatief lage straf is voor slachtoffers soms moeilijk te verteren. "Na onze uitleg over hoe de uitspraak tot stand is gekomen begrijpen de meeste nabestaanden en slachtoffers het wel, maar het verwerkingsproces krijgt er zeker een knauw van", zegt van de Werve.
Voor de bepaling van de strafeis door de officier van justitie bestaat een richtlijn. Hoe meer de schuldige verwijtbaar heeft gehandeld in combinatie met de gevolgen van het ongeluk, hoe hoger de straf.

Open dag Rechtbank Overijssel

In de Week van de Rechtspraak organiseert de rechtbank Overijssel aanstaande zaterdag 10 september open dagen op de locaties in Zwolle en Almelo. Van 10:00 tot 15:00 uur kunt u een kijkje nemen achter de schermen van de rechtspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.