nieuws

OM eist taakstraf van 120 uur tegen agent uit Almelo voor lekken van informatie

Het Openbaar Ministerie eist een werkstraf van 120 uur tegen een 53-jarige politieman uit Almelo. Daarnaast vindt Justitie een voorwaardelijke celstraf van 4 weken op z'n plek. Het OM vindt dat sprake is van schenden van geheimhoudingsplicht.
Volgens het OM heeft verdachte op diverse momenten tussen januari 2014 en augustus 2015 in de politiesystemen naar informatie gezocht over personen met wie zijn partner of dochters omgingen. Bij wijze van ‘’waarschuwing’’ werd deze informatie vervolgens gedeeld. Het ging daarbij om informatie over drugsgebruik, huiselijk geweld en stalking.

OM: 'Ernstig strafbaar feit'

De officier legde uit waarom het OM schending van het ambtsgeheim een ernstig strafbaar feit vindt: ‘’Je moet informatie kunnen toevertrouwen aan de politie. Het is de politie niet toegestaan die informatie te delen met anderen, voor andere doeleinden dan waarvoor het is toevertrouwd. Van een agent mag verwacht worden dat die integer en onkreukbaar handelt. Verdachte heeft het vertrouwen dat de maatschappij in hem moet kunnen hebben, beschaamd.’’
Bij de strafeis heeft de officier rekening gehouden met het feit dat de man een blanco strafblad heeft, zelf contact met hulpverlening heeft gezocht en inmiddels zijn baan bij de politie is kwijt geraakt.

Twee slachtoffers eisen schadevergoeding

Twee slachtoffer eisen een schadevergoeding van 5000 euro. De raadsman van de agent, die inmiddels is ontslagen, vindt dat z'n cliënt daarmee zwaar genoeg is gestraft.
Dinsdag 20 september doet de rechter uitspraak.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.