nieuws

Overijsselse ondernemers positief gestemd, maar pessimisme bij boeren

Jonge koeien / pinken
Jonge koeien / pinken
De ondernemers in Overijssel zijn positiever over de economie, een uitzondering daarop zijn de boeren. Dat meldt de provincie Overijssel. Die baseert zich op cijfers van het CBS.
De Overijsselse ondernemers verwachten dat de productie en de omzet groeien. Ze zijn daarin iets positiever dan het landelijk gemiddelde. Dan gaat het vooral om opdrachten in de regio, want ze verwachten minder van de binnenlandse en buitenlandse orders vergeleken met de rest van Nederland. 

Minder faillissementen

Die positiviteit wordt gestaafd met de cijfers over het aantal faillissementen. Die zijn in Overijssel in het eerste half jaar lager dan in dezelfde periode in eerdere jaren. Daarmee volgt de provincie de landelijke trend.  
De verwachtingen van Overijsselse boeren zijn gemiddeld negatiever vergeleken met de rest van de Nederlandse ondernemers. Dat pessimisme heerst vooral bij de veehouderij. Redenen hiervoor zijn lagere melkprijs en de prijs die ze krijgen voor hun varkens. 

Mestoverschot

Er komt een nieuw systeem om de toename van de hoeveelheid fosfaat van melkvee te begrenzen, waarbij melkveehouderijen zich binnen een plafond van 84,9 miljoen kilo moeten houden, terwijl de er voorgaande jaren een productie was van 86,1 kilo. Dat betekent dat een boerenbedrijf minder mest moet produceren. 
Veel boeren komen daardoor in de problemen. Omdat er geen melkquotum meer was, leken ze hun bedrijf te kunnen uitbreiden. Maar door de nieuwe fosfaatregel mogen ze niet meer koeien houden.
De nieuwe fosfaatregel die het mestoverschot moet beperken, moet ervoor zorgen dat Nederland weer onder het Europees maximum komt. Het gaat nog om een voorstel. De Tweede en Eerste Kamer beslissen daar komend najaar over. De regeling gaat dan in januari van het nieuwe jaar in.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.