nieuws

Khaled Makki, Anita Melesie en Jannet Enoch zijn de Overijsselse Taalhelden

De winnaars van de verkiezing 'Taalhelden van Overijssel 2016' zijn in Raalte bekend gemaakt. Het zijn Khaled Makki en Anita Melesie uit Raalte, en Jannet Enoch uit Den Ham. Ze zijn door de Stichting Lezen en Schrijven tot Overijsselse Taalheld verkozen, omdat ze zich zowel vrijwillig als professioneel op bijzondere wijze inzetten om mensen met een taalachterstand te helpen.
Laaggeletterdheid komt in Nederland veel voor. Ruim twee en een half miljoen mensen hebben moeite met lezen en schrijven. In Overijssel betreft het twaalf procent van de inwoners tussen 16 en 65 jaar.
Een groot probleem, waarvoor de Stichting Lezen en Schrijven via de Overijsselse Taalhelden verkiezing aandacht vraagt.

Schaamte voor laaggeletterdheid

Volgens woordvoerder Gonneke Bennes bestaat er bij mensen met een taalachterstand een groot taboe om het probleem aan te pakken. "Mensen schamen zich ervoor, en zijn vaak heel handig in het verbergen van hun probleem. Helaas want ze kunnen daardoor in een isolement geraken. wij proberen op allerlei manieren, onder meer door deze verkiezing, om mensen over de streep te trekken om hulp te zoeken." 

Echte helden vragen hulp

Volgens winnares Jannet Enoch uit Den Ham is het vooral belangrijk om het zelfvertrouwen bij mensen met een taalachterstand weer op te vijzelen; "schaam je niet maar vraag hulp" zelf is ze al jaren actief om mensen te helpen bij het ontwikkelen van hun taalvaardigheid. "Het is dankbaar werk. Je ziet mensen na een tijdje vaak weer helemaal opbloeien als ze zich beter kunnen redden met lezen en schrijven."
Op de vraag of ze zich ook een echte 'Taalheld' voelt is het antwoord; "De mensen die het aandurven om met hun probleem naar buiten te komen en hulp vragen, dat zijn de echte helden."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.