nieuws

Op avontuur door Wetering

Bij wie moet je zijn als je iets wilt weten over het buurtschap Wetering? Juist, bij Jochem Schelhaas. Als geboren en getogen inwoner van Wetering weet hij als geen ander de mooiste vaarroutes en kent hij de verhalen. Maar dat varen, dat ging nog niet hélemaal vanzelf.
Na de dorpjes Kalenberg en Blankenham zijn we vandaag in buurtschap Wetering: een kanaal- of vaardorp in de gemeente Steenwijkerland in de Kop van Overijssel. Wetering kent lintbebouwing, wat inhoudt dat alle bebouwing aangesloten is langs de hoofdweg, of in het geval van Wetering, een kanaal.
In het midden van de 16e eeuw werd de Arembergergracht gegraven, voor een veilige binnenvaartroute als alternatief voor de vaart over de Zuiderzee. Al in 1573 werd de Wetering verbreed en verdiept, met als doel langs de Oudewegsloot (de huidige Kalenbergergracht) verder te graven naar Ossenzijl en naar de Linde in Friesland.

Vergrijzing

Tegenwoordig kampt Wetering, net zoals de andere buurtschappen in de Kop, met toenemende vergrijzing. Veel huizen krijgen de bestemming van een 2e (vakantie)huis, wat de leefbaarheid niet ten goede komt, aldus de oorspronkelijke bewoners. "Vroeger gingen we nog regelmatig even bij elkaar het erf op, maar ik ken heel veel mensen niet meer", vertelt Jochem Schelhaas ons. "Maar we kunnen de import ook niet tegengaan. Het is jammer dat het oorspronkelijke karakter verdwijnt, maar tegelijk zijn de nieuwe bewoners ook weer goed voor de lokale installatie- en schildersbedrijven, want alle huizen worden tot in de puntjes opgeknapt. Dat zorgt voor werkgelegenheid die in dit gebied toch al wat schaars is." 
Meer zien van Mooi Overijssel? Bezoek dan onze website of volg ons op Facebook, Twitter of Instagram!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.