nieuws

IJsselcentrale Zwolle: Je vindt 'm mooi of spuuglelijk

Spuuglelijk of juist prachtig. De meningen verschillen nogal als het gaat over het opmerkelijke gebouw van energiemaatschappij Engie. Engie wil het laten slopen en sommige Zwollenaren kunnen niet wachten totdat het zover is.Â
Toch willen diverse cultuur-historische verenigingen niet rusten totdat de IJsselcentrale, of Centrale Harculo zoals hij officieel heet, op de monumentenlijst komt.

Tiem van Dalfsen van Erfgoedvereniging Heemschut is bijna lyrisch over de betonnen kolos: “Prachtig hoe die in het landschap bijna wegvalt, hij is helemaal van beton. Steeds als er een deel bijgebouwd werd, gebeurde dat in dezelfde stijl. Prachtig!”
Eigenaar Engie heeft besloten om de centrale te slopen en organiseert deze week daarom 4 informatieavonden, waar honderden mensen op af komen.
Van Dalfsen vindt dat Engie meer onderzoek moet doen voordat er gesloopt gaat worden: “De IJsselcentrale staat voor de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. We hebben al teveel uit die tijd zomaar gesloopt, waar we nu spijt van hebben. Er moet echt eerst onderzocht worden of er geen andere bestemming voor het gebouw bedacht kan worden.”
Ook buurtbewoners zijn teveel gehecht aan de centrale om al afscheid te kunnen nemen: “Als ik richting huis rij, zie ik als eerste de IJsselcentrale en dat weet ik dat ik bijna thuis ben.” Michiel Bilstra woont al sinds1985 naast de centrale: “Het is mijn vertrouwde buurman. Ik moet wel zeggen als die nu gebouwd zou worden, zou de hele buurt tegen zijn.”
Bilstra is dan wel aan de centrale gehecht geraakt, mooi vindt hij hem niet: “Nee, het is een super lelijk gebouw, het doet mij denken aan het Oostblok, aan Oost-Duitsland en Polen. Maar het staat voor een bepaalde tijd in het leven van generaties van Zwollenaren.”
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.