nieuws

Mooie nazomer in Kalenberg

Met het mooie nazomerweer weten ook de toeristen Kalenberg weer te vinden. Verscholen in het midden van de Weerribben is Kalenberg een populair dorpje. Voor horeca-ondernemer Pieter Jongschaap komt het mooie weer nét te laat. Hij begint langzamerhand alweer een deel van zijn fluisterboten in te pakken.
Het dorpje Kalenberg wordt al gesticht in 1313 als Calumburg. Nadat het turf afgegraven was, gingen de Kalenbergers zich richten op de visserij, veehouderij en de rietteelt. Rietteelt is tegenwoordig, samen met de horeca, de voornaamste bron van inkomst. 

Een verlaten dorp

Net zoals in Wetering, vergrijst ook Kalenberg. Pieter Jongschaap, geboren en getogen in Kalenberg, merkt ook dat Kalenberg is veranderd. Nu alle voorzieningen uit het dorp verdwenen zijn, wordt het ook een verlaten dorp, vertelt Jongschaap. Veel huizen zijn een tweede huis, die mensen zien we amper en ze zetten zich ook niet in voor het dorp. De groep actieve Kalenbergers sterft langzaam uit. Dat is jammer."
Tegelijk hoopt Jongschaap hier tot zijn dood te blijven. "Het is hier zo prachtig om te leven, ik ga hier niet meer weg."
Meer zien van Mooi Overijssel? Bezoek dan onze website of volg ons op Facebook, Twitter of Instagram!
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.