nieuws

Ouderenpartij wil permanente bewoning op recreatiepark toestaan

Het hele jaar rond wonen in een recreatiehuis, dat mag bijna nergens in Overijssel. Nog niet. Als het aan ouderenpartij 50Plus ligt, dan verandert die regel snel.
Fred Kerkhof van 50Plus noemt de regel 'onzinnig'. “Ik zie alleen maar nadelige effecten. Zo is er krapte op de woningmarkt, maar verplichten we mensen met een recreatiewoning om twee huizen te bezitten.”

Woningen onverkoopbaar

De regel voor twee huizen maakt de recreatiewoningen op dit moment onverkoopbaar. “Daarbij stellen banken en verzekeraars ook nog eens hele hoge eisen bij de aankoop van zo'n recreatiewoning”, weet Jeroen Baltussen te vertellen. Hij is bestuurslid van de landelijke BelangenVereniging Vrij Wonen (BVVW).
Er is nog een probleem. “De woningen zijn niet alleen onverkoopbaar, het lukt ook niet om ze te verhuren. Daardoor voel ik me gevangen in m'n eigen huis”, zegt Johannes te Buck. Hij woont met zijn vrouw op recreatiepark De Molenwaard in Hasselt. “Wanneer ik zou willen verhuizen, vanwege gezondheidsproblemen of omdat ik dichter bij de kinderen wil wonen, dan kan dat niet eens.”

Onderkant van de samenleving

Omdat de recreatiewoningen zo lang te koop staan, worden ze slecht onderhouden en verloederen de parken. "De onderkant van de samenleving trekt naar de parken. We hebben hier al een prostituee gehad en er zijn ook verhalen over wietkwekerijen", vertelt de bezorgde Johannes te Buck.
Volgens Kerkhof van 50Plus wordt het verbod op permanent wonen alleen in stand gehouden uit jaloezie. “De gedachte is dat mensen de recreatiewoning ooit voor een prikke gekocht hebben en wanneer het een 'gewoon huis' wordt, dat ze het dan met dikke winst kunnen verkopen. Dat is ten eerste lariekoek en ten tweede, wie vindt dat nou echt een probleem?”

Informatiesessie en debat

Volgende week is op het provinciehuis in Zwolle een besloten informatiesessie over het onderwerp. In oktober volgt het eerste politiek debat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.