nieuws

Ontslagen docent uit Almelo reageert: "Ik ben niet extreem-rechts, het is allemaal een misverstand"

De rechter stelde het Twents Carmel College in het gelijk
De rechter stelde het Twents Carmel College in het gelijk
Hij is de docent geschiedenis die door het Twents Carmel College in Oldenzaal werd ontslagen vanwege extreem-rechtse ideeën: Michel Letteboer uit Almelo. En nu zoekt hij de openbaarheid om het ware verhaal te vertellen, zo vertelt hij aan de Twentse Courant Tubantia. Want volgens hem berust het allemaal op een misverstand.
"Ik ben geen rechtsextremist en geen lid van de NVU", zegt Letteboer tegen de krant. "En dat ben ik ook nooit geweest. In het verleden heb ik inderdaad interesse gehad voor het gedachtegoed van de Nederlandse Volksunie en alles wat daarmee samenhangt."
Daarom is Letteboer aanwezig geweest bij een aantal demonstraties én de rechtszaak tegen Constant Kusters, leider van de NVU. "Gewoon om te kijken hoe het verhaal zou aflopen. Op een gegeven moment constateerde ik dat dit niet de richting was die ik op wilde gaan. Langzaam maar zeker heb ik ze de rug uiteindelijk toegekeerd." Hij wil er niet meer mee geassocieerd worden.

Racistische uitlatingen tegenover leerlingen

Toch houdt zijn werkgever voet bij stuk. In een brief aan Letteboer schrijft rector Marjan Weekhout dat de ‘politieke voorkeuren’ van Letteboer hem ongeschikt maken als docent. Daarnaast zou hij zich buiten de les racistisch hebben uitgelaten tegenover leerlingen.
Maar dat ontkent de docent geschiedenis stellig. "Dat neem ik de school heel erg kwalijk. In mijn ogen tart het maken van racistische opmerkingen elke vorm van professionaliteit. Daar zal ik me nooit schuldig aan maken.”

Spijt van uitlatingen op internet

Letteboer geeft wel toe dat hij bepaalde racistisch en discriminerende uitlatingen heeft gedaan op internet. Zo zou hij hebben gezegd dat 'politiecommissarissen opgehangen moeten worden in hun cel'. Daar heeft hij nu spijt van.
"Daar wens ik nu absoluut niet mee geassocieerd te worden. Als je radicaliseert en je maakt verkeerde keuzes op het moment dat je perspectief en nuance mist, dat kun je heel veel schade ondervinden in de toekomst. Dat ondervind ik nu.”

Naam zuiveren

Of Letteboer in beroep gaat tegen het vonnis van de rechter die de school in het gelijk stelde, weet hij nog niet. "Daar heb ik nog geen besluit over genomen. Ik ben er nog niet uit. Maar ik wil mijn naam absoluut gezuiverd hebben."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.